В Узбекистан за срещата на ШОС пристигнаха президентите на Китай

...
В Узбекистан за срещата на ШОС пристигнаха президентите на Китай
Коментари Харесай

ШОС се събира в Самарканд: Чака се среща на Путин и Си, Иран се присъединява към организацията

В Узбекистан за срещата на ШОС дойдоха президентите на Китай и Русия, Си Цзинпин и Владимир Путин.

Във втория по величина град в страната - Самарканд, през който в миналото е минавал Пътят на коприната, към Си и Путин ще се причислят водачите на Индия, Пакистан, Турция, Иран и други страни за двудневната среща на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), съобщи Българска телеграфна агенция.

Основното съвещание на ШОС ще се състои на следващия ден. Най-голям интерес обаче провокира днешната двустранна среща сред ръководителите на Русия и на Китай - двете страни са в центъра на интернационалните дипломатически рецесии.

Путин дойде в Самарканд тази заран. Китайският му сътрудник е в узбекистанския град от нощес.

За Путин, който поставя старания да форсира завоя на Русия към Азия предвид на западните наказания против нея поради нашествието й в Украйна, форумът е опция да покаже, че страната не е изолирана на международната сцена, отбелязва Агенция Франс Прес.

За Си това е първото пътешестване в чужбина от началото на пандемията. На форума той ще може още повече да подчертае своя статут на изтъкнат държавен началник преди конгреса на Китайската комунистическа партия другия месец, на който се чака той да получи невиждан трети мандат, отбелязва още Агенция Франс Прес.

Срещата сред двамата наподобява и като предизвикателство към Съединени американски щати, които играят водеща роля в глобите против Москва и военната помощ за Киев; също така Пекин бе ядосан от редица визити на американски представители в Тайван.

Путин ще има срещи в коридорите на конгреси още с иранския президент Ебрахим Раиси, чиято страна се стреми към участие в ШОС, с пакистанския министър председател Шахбаз Шариф, с премиера на Индия Нарендра Моди и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

ШОС съставлява опция на насочени към Запада интернационалните организации. Тя работи в името на обективен международен ред, съобщи във вторник Юрий Ушаков, дипломатически консултант в Кремъл.

Моди и Си Цзинпин ще се срещнат на следващия ден за първи път след смъртоносните гранични конфликти през 2020 година, които обтегнаха съществено връзките сред двете страни противници в Азия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тази седмица индийските и китайските бойци се изтеглиха от противоречив далечен граничен регион високо в Хималаите след повече от две години опълчване. Моди и Си не са разговаряли между тях от началото на конфликтите.

Междувременно стана известно, че Иран е подписа меморандум за отговорностите му по отношение на присъединение към Шанхайската организация за съдействие (ШОС), съобщи през днешния ден пресслужбата на срещата на върха на ШОС, представена от ТАСС.

Според официалното съобщение документът е бил подписан от иранския външен министър и генералния секретар на ШОС.

Заместник-генералният секретар на организацията Григорий Логвинов сподели за телевизия " Россия-24 ", че след подписването на меморандума следва нескончаем развой на присъединение на Иран към главните контракти и нормативни документи на ШОС.

Организацията, в която членуват Китай, Русия, Индия, Пакистан и някогашните руски републики от Централна Азия, е основана през 2001 година като инструмент за политическо, икономическо съдействие и взаимоотношение в областта на сигурността - съперник на западните обединявания.

Сред главните тематики на срещата на върха се чака да бъдат спорът в Украйна, обстановката в Афганистан и вълненията в Централна Азия през последните месеци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР