В условията на засилващи се от години санкции от страна

...
В условията на засилващи се от години санкции от страна
Коментари Харесай

Американските санкции не са страшни: Huawei изгражда изследователски център в Шанхай, за да разработва оборудване за производство на чипове

В изискванията на засилващи се от години наказания от страна на Съединени американски щати китайската компания Huawei Technologies обичайно разчита на услугите на SMIC. Тя също страда от рестриктивните мерки, наложени от американските управляващи, за производството на чипове. Според изданието Nikkei Asian Review компанията Huawei ще се опита да понижи зависимостта си от вносно съоръжение. Тя ще създаде свое лично съоръжение в нов проучвателен център в Шанхай.

Според тази информация китайският софтуерен колос има намерение да изразходва 1,66 милиарда $ за построяването на нов проучвателен център. Това става в живописния квартал Цинпу на този китайски мегаполис. Строежът ще стартира още тази година и се чака в големия обект да бъдат настанени до 35 000 чиновници. Според Nikkei Asian Review за напредването из кампуса ще се употребяват електрически влакове.

В идеалния случай Huawei би желала да създаде съоръжение за производството на чипове, което ще понижи зависимостта ѝ от задгранични снабдители. Като да вземем за пример холандската ASML и японските Canon и Nikon. Сега сътрудникът на Huawei SMIC е в положение да създава 7 nm процесори за нея. Но данните от американското следствие гласят, че оборудването, уместно за тази цел, е било закупено от китайски производител по контракт преди налагането на глобите. Тоест то няма да може да работи безпределно дълго при експортните ограничавания на Съединени американски щати.

В същото време този производител не може да закупи съвременно съоръжение за EUV литография поради глобите на Съединени американски щати. С въвеждането на новия пакет от наказания през януари ASML даже анулира някои авансово подписани контракти с китайските клиенти. И не можа да достави подготвени за доставка литографски машини.

Ето за какво Huawei би трябвало да се погрижи за създаването на лично литографско съоръжение, което при нужда може да бъде трансферирано към SMIC и други реализатори.

Инициативата на Huawei се осъществя с силата, присъща за китайския софтуерен колос. Специалисти с опит в съдействието с водещи западни производители на чипове и съоръжение са привлечени да работят в Huawei при заплати, два пъти по-високи от междинните за промишлеността. Компанията даже има опция да наема експерти с повече от 15 години опит в Intel, TSMC и ASML. Проблемът е, както изясни един от претендентите, че тригодишният контракт с Huawei в тази област включва работа съвсем 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Малко експерти могат да поддържат това движение до края на периода.

По принцип към този момент от няколко години огромните китайски компании са склонни да поемат доста високите разноски в името на техническата самостоятелност. И по всичко проличава, че ще съумеят в това начинание.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР