В условията на война на Русия в Украйна възникна въпроса

...
В условията на война на Русия в Украйна възникна въпроса
Коментари Харесай

Адмирал Евтимов: Приоритет е инфраструктурата по Коридор №8 и Юг-Север

В изискванията на война на Русия в Украйна породи въпроса дали е належащо и по какъв начин да се усили защитата на страните от НАТО и по-конкретно на югоизточния фланг, където са България и Румъния. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Евтимов.


„ За България и Румъния бе признат пакет за приспособено предно наличие. В рамките на приспособеното наличие започнахме да приказваме за Координационния морски център във Варна, започнахме да приказваме за интензивен еър полисинг, за многонационална дивизия в Румъния и няколко други подготвителни начинания, които се случват “, съобщи началникът на защитата по Българска национална телевизия.

Той напомни, че в тази връзка е основана многонационалната бойна група и по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс е взето решение тази бойна група да се усили до бригада.

„ За да се усили до бригада, би трябвало да се основат съответните условия. Говорим за инфраструктура. НАТО може да реагира по въздух и по море относително бързо, само че да се реагира по суша, да се разположат сили и средства е един доста комплициран логистичен трудоемък развой. За тази цел би трябвало да имате инфраструктура на място “, изясни адмирал Евтимов.

Началникът на защитата съобщи, че „ министър Тодор Тагарев приказва, че би трябвало тези сили, нужните ресурси да им бъдат обезпечени транспортни коридори – железопътни, шосейни, морски “.

Адмирал Евтимов акцентира, че България се стреми да обезпечи тази съгласуваност по две посоки. „ Юг-Север от Александруполис до Румъния и по по този начин наречения кулоар №8 от Адриатическо море през Албания и районен съд Македония до България. От там може да се тръгне към Черно море или на север към Дунав мост “, съобщи той и добави, че и двата коридора са приоритет. „ Коридор №8 се развива и аз съм оптимист, че това нещо ще се случи “.

Адмирал Евтимов съобщи, че в България не е строена значима инфраструктура за прилагане от войските от началото на измененията. „ Нашият народен интерес е да усъвършенстваме нашата инфраструктура “, сподели той, отговаряйки на въпроса по кое време ще стартира нейното създаване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР