В условията на пандемия е нужно разумно отношение без паника

...
В условията на пандемия е нужно разумно отношение без паника
Коментари Харесай

Д-р Анета Попиванова: Майчината кърма осигурява най-сериозната защита спрямо респираторни инфекции

В изискванията на пандемия е нужно рационално отношение без суматоха и боязън. Ако майката е притежател на ковид, би трябвало да продължава да изцежда кърма за бебето при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Грижата за най-малките - новородените и кърмачетата, е предизвикателство за доста от родителите в условия на пандемия от ковид. За препоръки и рекомендации към тях потърсихме доктор Анета Попиванова, педиатър-неонатолог, шеф на Физиологичното поделение в Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница " Майчин дом " и ръководител на Националната асоциация „ Подкрепа за кърмене “. С нея беседваме за смисъла на кърменето, за държанието на майката при положение на зараза с ковид, за ролята на другите хранителни добавки, смисъла на имунизацията, както и за цялостната грижа за бебето в дома по време на изключителната обстановка в страната. Предизвикателствата пред всички са от най-различен темперамент и са доста остро сложени, уточни експертът:

" Това, което е значимо за родителите в този миг е оптимално да запазят успокоение и да се опитат да бъдат оптимално рационални в своите дейности - да съблюдават рекомендациите, които ни се дават всекидневно, само че и да имат поради, че информацията, която се споделя е учредена на медицински доказателства и би трябвало да бъде прецизирана, изключително за децата, които са изложени на сериозен риск. По отношение на новородените бих споделила, най-малко все още, защото здравната информация се натрупва непрестанно и се споделя в интернационалната здравна общественост, това, което знаем е, че този вирус не визира новородените, не визира плода, не минава през плацентата и не минава през кърмата. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, само че би трябвало да имаме доста сериозна грижа във връзка с майките и има интернационалните рекомендации, тогава когато дамите са носители на вируса, само че без да имат клинични прояви, когато са болни в лека форма и когато са болни по-тежко ".

Майчината кърма обезпечава най-стабилната, сериозна и добра отбрана по отношение на респираторните инфекции в ранната детска възраст - дотогава, до момента в който бебето се кърми. Затова при всички случаи майката би трябвало да опита да обезпечи на детето кърма, а когато не е в положение, да се основат такива условия, че тя да изцежда кърма и я дава на нейното бебе. Това са рекомендациите, по които всички интернационалните престижи са единни. Това са и рекомендациите към родилките или към дамите, на които следва да раждат, уточни експертът. В изискванията на зараза от ковид, държанието на майката и контактът й с новороденото се дефинира според от нейното положение:

" Ако майката е притежател на вируса, би трябвало да съблюдава всички противоепидемични ограничения - да мие ръцете и гърдите със сапун и вода преди и след кърмене и да носи маска по време на кърменето. Добре би било някой различен да се грижи за бебето, тъй че тя да може да почива и да може да преодолее инфекцията по-леко. Същите са рекомендациите и тогава, когато развива зараза в лека форма. Тогава, когато тя не се усеща добре и има висока температура, би трябвало да бъде изолирана от своето дете, само че да продължи да изцежда кърмата, като това би трябвало да става с маска и стерилизирана помпа, като изцеденото мляко би трябвало да се дава от някой различен на бебето.

Децата могат да се заразят след раждането

Може да ги заразят хора, които са носители на вируса или са в развой на разрастваща се клиника.

" Колкото по-малко хора контактуват с това бебе, толкоз по-добре. Не е в този момент времето да се посещават новородените или бебетата на няколко месеца по домовете. Въпросът е на рационално отношение, без суматоха и боязън ".

Специалистът уточни, че не е добре при висока температура майките-кърмачки да одобряват някои антипиретици (съдържащи метамизол или ацетилсалицилова киселина, бел.ред.). Преценката за лекуването би трябвало да бъде на експерт, никога не би трябвало да се прибягва до самолечение, предизвести доктор Попиванова. При дефицит на кърма приемът на лекарства за стимулиране на синтеза й е краен метод.

" Първо би трябвало да се обясни дали фактически кърмата е незадоволителна, да се реши по какъв начин наддава бебето, какъв брой суче и какво може да се направи по натурален метод да се увеличи количеството на кърмата. Най-естественият метод е като се усилят броят на кърменията и броят на изцежданията. Празната гърда прозивежда мляко, а при цялостна гърда производството на мляко понижава ".

Размяната на кърма не е целесъобразна

Макар и коронавирусът да не минава през нея, има други вируси, които имат тази дарба, предизвести експертът. Д-р Попиванова уточни, че след края на първия месец на бебето то би трябвало да се извежда на открито - първо би трябвало да постои в помещение с отворен прозорец, по-късно и на терасата, като времето би трябвало да се усилва последователно. Това е част от общия развой на закаляване на детето и не трябва да се изпуска, даже и фамилията да си стои у дома.

Хранителните добавки са нож с две остриета и всяка от тях може да нанесе и щета, когато се приема в неуместно количество или интервал от време. Не бива да считаме имуностимулаторите за панацея, по-добре е майките да разчитат на храни, които ще им обезпечат нужните субстанции. Специалистът уточни, че бразилският орех да вземем за пример има доста огромно количество селен и може да се одобряват по 1-2 ореха дневно.

С имунната система не трябва да си играем

Не бива да я тласкаме в посока, за която допускаме, че е добра, без да знаем какво ще се случи, предизвести доктор Попиванова. Тя предлага кърмачките да одобряват витамини, предопределени за кърмачки. По отношение на приема на витамин D също има избрани индикации - какъв е бил витамин D статусът на дамата преди раждането, тъй като витаминът се натрупва в тялото на дамата в края на бременността и минава по-късно в кърмата в дребни количества. Затова е добре кърмачетата да одобряват витамин D след 3-тата седмица от раждането, само че количеството зависи от храненето му и съответния случай. То би трябвало да се дефинира от неговия доктор, уточни педиатърът.

По отношение на противотуберкулозната ваксина (БЦЖ) експертът уточни, че съгласно интернационалните специалисти в страните, в които имунизационният календар я включва в първите дни след раждането и по-късно има реимунизации в детството, се следи по-малка периодичност на инфекциите с ковид. Все още обаче е рано да се вършат заключения, належащо е данните да се обобщят след края на пандемията, счита доктор Попиванова. По думите й, това е един спомагателен мотив против въздържанието на родителите да имунизират бебетата в родилния дом.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР