В условията на коронавирус туризмът, възлов икономически отрасъл в Австрия,

...
В условията на коронавирус туризмът, възлов икономически отрасъл в Австрия,
Коментари Харесай

Австрия иска да отвори границите си за германски туристи

В изискванията на ковид туризмът, основен стопански бранш в Австрия, е един от най-засегнатите браншове. Съобщеното в изявление за вестник " Пресе " предпочитание на министърката на туризма Елизабет Кьостингер за двустранни договорености със прилежащи страни и по-специално с Германия, при съответните контроли да бъдат допускани туристи в Австрия, е посрещнато резервирано от страна на министъра на опазването на здравето Аншобер, предава Българска телеграфна агенция.

Говорителка на министерството на опазването на здравето съобщи по въпроса: " Логично е туризмът да търси благоприятни условия, само че това ще става по отношение на развиването на пандемията в Австрия и в другите страни ".

Става дума за привличане на немски туристи в летния туристически сезон. Миналата година са регистрирани 30 милиона нощувки на немски туристи, повече от австрийските туристи, които са с 23 милиона нощувки. Министърката не пожела да назове дата за сходна стъпка. " Няма избран ден, може да пристигна втора епидемиологична вълна. И следователно е допустимо още веднъж да се затегнат ограниченията. Докато не се откри лекарство или ваксина, ще би трябвало да се настроим на огромни промени. " Тъй като към момента не е известно по кое време ще дойдат още веднъж задгранични туристи, които съставляват 75 % от туристите в страната, апелите на политиците и туристическите организации са австрийците да летуват в Австрия.

В изявление за телевизия Си Ен Ен федералният канцлер Себастиан Курц е повторил по смисъл концепциите на своята министърка на туризма. Ако прилежащата на Австрия страна има надзор над пандемията, ще има свободен граничен режим както преди коронакризата, е декларирал канцлерът, имайки поради на първо място значимата за австрийския туризъм Германия, разясняват медиите. Няма да има потребност от здравни атестати и сходни документи, е добавил Курц.

Но с цел да бъдат отворени границите, би трябвало единодушие и от страна на Германия, разясняват политически наблюдаващи. В хода на пандемията Германия разгласи " риск при пътуванията в целия свят " и предизвестява да се пътува единствено в неотложни случаи. Във връзка с Австрия немското Министерство на външните работи разгласи в началото Тирол, а по-късно и цяла Австрия за рискова дестинация, базирайки се на мнението на института " Роберт Кох ".

Поради събитията в тиролския зимен курорт Ишгъл, където се заразиха хиляди задгранични туристи от цяла Европа, имиджът на австрийския туризъм си срина, изключително в Германия, страната с най-голямо значение за туризма. Засега изказванията на немски политици не дават признаци за подготвеност да се отворят границите за туризъм.

Опозиционната австрийска партия НЕОС реагира с искане за " общоевропейско решение за туризма ". " Ако всеки член на Европейския съюз си сформира правила, то има заплаха към настоящата рецесия да се прибави цялостен летен безпорядък ", е мнението на европейската депутатка от НЕОС Клаудия Гамон.

Германският външен министър Хайко Маас също желае да се реализира общоевропейско съглашение за летния сезон. Но председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не дава очаквания за скорошно връщане към вътрешноевропейски пътувания без контроли. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР