В университетския център Бачиново“ днес бе открита юбилейната международна конференция

...
В университетския център Бачиново“ днес бе открита юбилейната международна конференция
Коментари Харесай

С международна конференция отбелязаха 30-годишнината от създаването на специалност „Физическо възпитание и спорт“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“


В университетския център „ Бачиново “ през днешния ден бе открита юбилейната интернационална конференция „ Физическото образование и спортът в просветителната система “, отдадена на 30-годишнината от основаването на компетентност „ Физическо образование и спорт “.

Двудневният теоретичен конгрес, който се организира за девети път, бе открит от доцент доктор Даниела Томова – заместник-декан на Факултета по педагогика и началник на катедра „ Теория и методика на физическото образование “.
Заместник-ректорът по просветителните действия на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ доцент доктор Ицка Дерижан поздрави участниците в конференцията от свое име и от името на ректорското управление. Доц. Дерижан акцентира триумфите, които преподавателите и студентите от катедра „ Теория и методика на физическото образование “ са постигнали през годините и означи, че катедрата има основно значение в структурата на Югозападния университет.

В рамките на откриването на конференцията своето одобрение сервира и деканът на Факултета по педагогика доцент доктор Янка Стоименова.
„ За тези 30 години компетентност „ Физическо образование и спорт “ се утвърди и стана национално разпознаваема и с доста научни и спортни триумфи на преподавателите, студентите и докторантите у нас и в чужбина “, сподели доцент Стоименова. Тя означи, че за тези три десетилетия в катедрата са се дипломирали към 2000 студенти.
По време на формалното разкриване в символ на благодарност и почитание доцент Даниела Томова връчи юбилейни плакети на проф. д. п. н. Магдалена Глушкова (един от първите преподаватели в специалността, началник на катедрата, два мандата декан на Факултета по педагогика), проф. д. п. н. Елеонора Милева и проф. доктор Антонио Антонов от Националната спортна академия, които имат обичайно присъединяване в конференцията и на Николай Бойчев, старши преподавател в Спортното учебно заведение в Сандански и ученик на ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

За дългогодишно партньорство в развиването и одобряването на компетентност „ Физическо образование и спорт “ плакет и грамота бяха връчени на представители на Регионалното ръководство на образованието – Благоевград, Второ главно учебно заведение „ Димитър Благоев “ – Благоевград, Трето главно учебно заведение „ Димитър Талев “ – Благоевград, Езикова гимназия „ Акад. Людмил Стоянов “ – Благоевград, ПГИ „ Иван Илиев “ – Благоевград, ПМГ „ Акад. С. Корольов “ – Благоевград, ПГ по МСС „ Пейо К. Яворов “ – Гоце Делчев, Спортно учебно заведение – Сандански, Шесто СОУ „ Иван Вазов “ – Благоевград и Детска градина № 8 „ Вечерница “.

Пленарната сесия в първия ден от конференцията започва с отчет на тематика „ 30 години компетентност Физическо образование и спорт “, показан от доцент доктор Даниела Томова, проф. доктор Атанас Георгиев, доцент доктор Невяна Донкова, доцент доктор Валери Цветков и гл. ас. доктор Стефан Кинов. Докладът наблюдава историята на специалността и развиването й от 1992/1993 година, когато е признат първият випуск. За построяването и одобряването на специалността заслуга имат стотици преподаватели и студенти. Деканите на катедрата през годините също имат значима роля за развиването на специалността.

В първия ден на научния конгрес взеха присъединяване редица спортни експерти от одобрени университети в България и чужбина, както и учители по физическо образование и спорт от Благоевград и района.
Докладите бяха показани в четири тематични посоки: Физическото образование и спортът в просветителната система; Спорт; Спортна анимация и Адаптирана физическа интензивност.
Форумът ще бъде закрит на следващия ден с кръгла маса на тематика „ Съвременни трендове във физическото образование и спорта “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР