В Унгария се проведоха парламентарни избори. Избирателната активност е рекордна

...
В Унгария се проведоха парламентарни избори. Избирателната активност е рекордна
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Избирателната активност в Унгария надхвърли 68%

В Унгария се организираха парламентарни избори. Избирателната интензивност е рекордна - над 68%. Унгарските гласоподаватели избират 199 депутати, като вотът се организира в един тур. Екзит пол не се планува, а с новините от Будапеща в този момент включваме нашия специфичен делегат Тоня Димитрова.


Дълги опашки се извиват пред изборните секции в Будапеща даже в този час, съобщи пратеникът на Българска национална телевизия в Будапеща Тоня Димитрова. Изборният ден към момента не е завършил и се чакат наредилите се на опашки да дадат своя избор.

Избирателната интензивност от 68% е рекордна.
 Виктор Орбан Виктор Орбан © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Премиерът Виктор Орбан гласоподава в ранните часове на изборния ден и по-късно продължи да пропагандира до последния час. А посланието му към унгарците в деня на вота беше ясно.
Виктор Орбан, министър председател на Унгария: Европейският съюз не е Брюксел. Европейският съюз е в Берлин, Будапеща, Прага... и в Букурещ. Така че, Европейският съюз не значи Брюксел, а всички национални столици дружно.  От нашите пратеници: Започна гласуването на парламентарните избори в Унгария От нашите пратеници: Започна гласуването на парламентарните избори в Унгария
Започна гласуването на изборите за парламент на Унгария. Ще завоюва ли Виктор Орбан нов мандат и за какво изборната интензивност през днешния ден е доста значима. Вижт...

Цецилия Фаргаш е родена и е израснала в Трансилвания, Румъния, където има многочислено унгарско малцинство. Подкрепя Виктор Орбан. Именно той е министър председателят, който разрешава тя да получи унгарско поданство и да се почувства същинска унгарка.
Цецилия Фаргаш: Той ми дава сигурност, че пази унгарските малцинства отвън рамките на страната.
За Цецилия Фидес значи икономическа сигурност и отбрана на границите. Ако Орбан не завоюва ще настъпи безпорядък, споделя тя.
Цецилия Фаргаш: Не мисля, че е националист или има екстремистки възгледи. Защитава страната, има лично мнение. Но това е нашото мнение, ние гласувахме за него, той е демократично определен и ни съставлява в Европейския съюз и по целия свят.
Не всички гласоподаватели, обаче, са на нейното мнение. В Чепел - един от бедните квартали на Будапеща срещаме хора, които желаят смяна.
Кристиан: Някои неща са доста тревожни. да вземем за пример това за миграцията, в този миг това е толкоз скучно. Всеки знае, че миграцията не е нещо положително, само че те я употребяват, с цел да печелят гласове на изборите.  Междинната изборна интензивност на изборите в Унгария е най-висока от 2002 година Междинната изборна интензивност на изборите в Унгария е най-висока от 2002 година
Избирателната интензивност на днешните парламентарни избори в Унгария доближи 42,3 % към 13 ч. локално време (11 ч. по Гринуич) - най-високото междинно р...
Кристиан: Някои неща са доста тревожни. да вземем за пример това за миграцията, в този миг това е толкоз скучно. Всеки знае, че миграцията не е нещо положително, само че те я употребяват, с цел да печелят гласове на изборите.
В Будапеща се извиха дълги опашки пред изборните секции. Някои от хората чакаха минимум 2 часа, с цел да дадат своя избор.

Не също толкоз висока е изборна интензивност отвън столицата, настояват наблюдаващите от скандинавската неправителствена организация Силба, които имат свои групи и в провинцията.
Рик Зуйдердуин - интернационален наблюдаващ от Холандия: Това евентуално се дължи на предизборната акция, която беше извънредно поляризираща, само че към момента нищо не можем да твърдим сигурно.
Дали това разделяне ще се отрази и на изборния резултат, ще стане ясно още късно довечера.
 Вътрешният министър на Унгария пред Българска национална телевизия: Трябва мощен граничен надзор Вътрешният министър на Унгария пред Българска национална телевизия: Трябва мощен граничен надзор
Шандор Пинтер е в София за срещата на вътрешните министри от Европейски Съюз. Той даде особено изявление за Българска национална телевизия.

Според специалисти, високата изборна интензивност ще промени политическия пейзаж в Унгария. С безусловно болшинство в Народното събрание Виктор Орбан ще може да прави конституционни промени.

Ясно е, че в случай че Виктор Орбан завоюва, ще стане вторият най-дълго управлявал водач в Европа след Ангела Меркел. Това значи, че централноевропейският съюз против миграционните политики на Европейски Съюз ще се заздрави, значи и че се дава мощен знак към националистическите партии в цяла Европа, дава се и знак на отпор против интеграцията в Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР