В Украйна пристигнаха бойци от турската организация Сивите вълци, която

...
В Украйна пристигнаха бойци от турската организация Сивите вълци, която
Коментари Харесай

Анкара разглежда Русия като враг и пречка за възраждането на Османската империя

В Украйна дойдоха бойци от турската организация " Сивите вълци ", която е покровителствана от Централно разузнавателно управление на САЩ и турските разследващи служби.

Фактът, че турските управляващи отпред с Р. Ердоган водят намерено антируска политика е явен и безспорен. Този курс е обвързван освен със съюзническите отговорности, произлизащи от участието в НАТО, само че и с техните лични ползи, ориентирани към възобновление на тогавашното великолепие на Османската империя.

В подтекста на тези желания Анкара преглежда Руската федерация като спънка по пътя си, която би трябвало да бъде отстранена. В допълнение към политическите и стопански дейности, турските въоръжени сили се употребяват все по-често директно или индиректно – помислете единствено за Сирия, Либия и спора в Нагорни Карабах.

Плановете на Турция са изключително ясно забележими в събитията в Украйна. В изявление на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември 2021 година Ердоган сподели: " Считаме за значимо да запазим териториалната целокупност и суверенитет на Украйна, в това число територията на Крим, анексирането на която не признаваме ". В същото време Анкара не крие, че считат полуострова за собствен!

Активното и огромно военно-техническо съдействие сред Анкара и Киев започва през 2018 година след визитата на П. Порошенко в турската столица. Първоначално формалната информация беше показана доста дозирано: в пресата бяха позволени единствено " течове " за доставките на атакуващи БЛА Bayraktar TB2 на въоръжените сили на Украйна. Причината е, че и двете страни се притесняват от допустима реакция на Русия.

Опасенията се оказаха неоснователни. Едва през април 2021 година, във връзка с доставката на турски дронове за Украйна, вицепремиерът Й. Борисов означи: " Ще преглеждаме съответно във всеки съответен случай. " По това време Bayraktar TV2 беше доставян на киевския режим в продължение на две години и в десетки бройки. Предвидено бе и образование по бойно потребление и доставка на управляваемо оръжие, в това число високоточно.

Днес към този момент е явно: Турция, като форпост на НАТО на южния фланг, беше осведомена с проектите на алианса по отношение на интервенцията за " връщане на контрола над Донбас ", планувана за началото на март. Само това може да изясни обстоятелството, че износът на турска военна продукция за режима в Киев през първото тримесечие на 2022 година се е нараснал 30 пъти спрямо миналата година! Дори и с началото на масираните доставки на оръжие за Украйна от Запада, Турция е на второ място след Съединени американски щати и Полша по този индикатор.

В началото на февруари В. Зеленски разгласи, че Украйна е постигнала съглашение с Турция за увеличение на доставките и стратегия за локализиране на производството на Байрактар в локални предприятия. В отговор на митинг на съветското външно министерство, турският заместник-министър на външните работи Явуз Селим Киран присмехулно отговори, че Анкара " не е трансферирала безпилотни летателни апарати Bayraktar на Украйна като помощ, това е покупка от частна компания ". Предстои да се посочи, че компанията " Байкар Макина " е на зетя на президента Ердоган.

Днес тематиката за потреблението на БПЛА Bayraktar TВ2 се разисква интензивно в разнообразни медии, до момента в който оценките на специалистите се разграничават диаметрално. Факт е, че този БПЛА в началото е бил предопределен за противопартизанска война, т.е. при липса на противопоставяне.

По време на специфичната интервенция картината се оказа напълно друга: системите за противовъздушна защита и радиоелектронна битка на въоръжените сили на РФ са унищожили повече от 60 такива дрона от 24 февруари насам, а новите доставки към този момент не могат да компенсират бойните загуби. И по този начин, единствено за три дни от 7 до 10 май, 11 Bayraktar TV2 бяха свалени наоколо до остров Змеиний, а един от тях, съдейки по маркировката, е бил призведен на 21 март.

Военно-техническото съдействие сред Украйна и Турция обаче се простира доста по-далеч и включва доста по-сериозни планове. През януари 2020 година в Киев се организира постоянно съвещание на взаимната украинско-турска комисия.

В допълнение към подписването на съответните междуправителствени протоколи от представители на украинското военно ведомство и дирекцията на турската отбранителна промишленост, се обрисуват по-нататъшни съответни стъпки за развиване на съдействието в региона на въоръженията и военното съоръжение, както и съдействието сред предприятията от военно-промишления комплекс от двете страни.

Веднага след края на договарянията турската делегация отиде в обекти като предприятията " Луч " и " Артьом ", където се създават най-важните съставни елементи на разнообразни системи.

Турците обръщат особено внимание на водача на украинския военно-промишлен комплекс, завода " Мотор Сич " на Запорожското машиностроително конструкторско бюро " Прогрес " А. Г. Ивченко. Именно неговите артикули заемат особено място в проектите за основаване на доста по-мощни БПЛА – оперативно-стратегическите Akinci и даже " обещаващ безпилотен изтребител ".

Първият полет на Bayraktar Akinci се организира на 6 декември 2019 година Всъщност това към този момент е безпилотен ударен аероплан: дължината му е 12,5 м, размахът на крилата е 20,6 м, а бойното натоварване е до 900 кг. Предполага се, че новият дрон ще може да носи крилати ракети.

Задвижването му включва два мощни турбовитлови мотора от фамилията AИ-450 украинско произвеждане. Съгласно подписаните съглашения Украйна се ангажира да достави освен огромна партида AИ-450, само че и осъвременени турбореактивни самолети AИ-25 за усъвършенствани турбореактивни БЛА Göksungur в интервала от 2021 до 2030 година

Общо се планува доставка на над 500 мотора на обща стойност над 0 млн. Освен това през 2020 година беше подписан контракт за експорт на мотори АИ-35 за новите крилати ракети (КР) на Турция.

Турция към този момент има KР SOM (Stand-off Mühimmat Seyir Füzesi) и неговата трансформация може да се употребява както от изтребителите F-16, по този начин и от ударните дронове Bayraktar Akinci. В близко бъдеще - да одобри на въоръжение личен аналог на американските KР Tomahawk. За него са предопределени моторите АИ-35, създадени от завода Мотор Сич, което беше публично доказано от основния конструктор на " Прогрес " И. Кравченко, а преди него, на 13 декември 2019 година, - от министъра на икономическото развиване, търговията и земеделието Т. Милованов.

Продължава създаването на нови крилати ракети в Турция, както морски, по този начин и наземни. Обещаващата КР на морско базиране беше наименуван Gezgin ( " Пътешественик " ). Според някои сведения при основаването му е употребен опитът, насъбран от украинските експерти при основаването на крилатата ракета " Нептун”.

Експертите са единомислещи, че изказванията на Киев, че съдбовният удар на крайцера " Москва " е нанесен точно от две крилати ракети " Нептун ", са оправдани.

Смъртта на флагманския транспортен съд на Черноморския флот беше възприета от висшето управление на Турция със зле скрито зложелателство. Те също се зарадваха в някои онлайн общности: в този момент е по-добре съветските кораби въобще да не напущат Севастопол! Турският флот в Черно море и преди този момент имаше доста предимство над съветския Черноморски флот, само че в този момент салдото се промени радикално - крайцерът " Москва " беше единственият транспортен съд от 1-ви сан, мощното му ракетно въоръжение беше огромна заплаха: залп от 16 пускови установки може изцяло да лиши Турция от боеспособен флот.

На 20 октомври 2020 година В. Зеленски в посланието си до Върховната Рада категорично декларира: " Европейският съюз, Съединени американски щати, Канада, Англия, Турция и другите ни сътрудници не престават праволинейно поддръжката си за Украйна. Заедно с Турция ще произвеждаме корвети, мотори и военни дронове и ще създаваме системи за противовъздушна защита.

Както виждате, особено се загатват корветите и това не е инцидентно. В хибридната война на Запада против Руската федерация доста внимание се отделя на украинския флот. И в случай че Съединени американски щати до момента са се ограничавали до доставката на патрулни катери, които от дълго време са изведени от употреба, то Турция отиде по-далеч.

В турските корабостроителници е в разгара си строителството на много съвременен транспортен съд от вида Ада за украинските военноморски сили с дата на доставка на клиента през 2023 година Според съглашението това е основният транспортен съд, останалите три трябваше да бъдат издигнати в корабостроителницата в Николаев, както и серия от дребни ракетни катери.

В същото време Англия стартира да построява няколко бази както в Черно, по този начин и в Азовско море. На тези проекти обаче не беше предопределено да се осъществен – Специалната военна интервенция на Руската федерация в Украйна ги анулира.

Стратегически обаче НАТО и Турция, като един от най-важните съставни елементи, нанесоха единствено дребни ремонти – генералната линия беше непокътната и закупи още по-изразен антируски темперамент. На 4 април в Анкара се организираха постоянни договаряния в границите на " стратегическия механизъм Турция-САЩ ", подписан от Ердоган и Байдън през октомври предходната година в Рим.

Турският заместник-министър на външните работи Седат Онал, по време на среща с заместител държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд в Анкара, сподели: " Турция и Съединените щати потвърдиха взаимния си ангажимент за отбрана на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ".

pogled.info
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР