В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра

...
В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Предстоят снежни дни, а след това затопляне

В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра сняг, в равнините дъжд. През нощта против сряда ще забележим сняг и на по-ниски места. Няма да се образува сериозна снежна завивка, а единствено към 2-3 сантиметра. Ще имаме до -5 градуса заран, само че денем ще са температурите ще са позитивни. Това сподели климатологът Симеон Матев по Nowa NEWS.

По думите му през Балканите минава Средиземноморски циклон, който ни води преваляванията. " Няма да има сняг до коляно. Липсата на сняг е проблем и за земеделието, по този начин се компрометира бъдещата годишна продукция. Съвкупност от няколко процеса пречеха на преваляванията да дойдат на Балканите. Има наклонност на удължение на интервалите, в които не вали и след това интервал на продължителни превалявания. Тя ще остане, тъй че би трябвало да привикваме ", разкри той.

Според него няма да има поледици. " Вторник против сряда и сряда против четвъртък е допустимо да се образува киша тук-там и това да е проблем. Силният вятър няма да сътвори съществени проблеми. На места ще имаме краткотрайно разливане на речни корита. Идната седмица следва стопляне. Този януари може да бъде най-топлият до момента. Има места в Северна България със 7,8 градуса над нормалните температури за месеца. През февруари ще стане ясно дали това ще е най-топлата зима ", изясни Матев. И прикани скиорите да внимават, защото в планините има остарял сняг и заледявания, които могат да причинят лавини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР