В цялата американска история, ничии писания не са по-обезпокоителни. Чомски

...
В цялата американска история, ничии писания не са по-обезпокоителни. Чомски
Коментари Харесай

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш.

В цялата американска история, ничии трудове не са по-обезпокоителни. Чомски е всред нашите най-велики дисиденти, споделя Джеймс Пек. Според Ню Йорк Таймс той е най-важният жив интелектуалец, чиито политически писания са налични за всеки образован човек, само че постоянно са вбесяващо простосърдечни.
Един от огромните гласове на разсъдъка на нашите дни – Наом Чомски е езиковед и е един от най-цитираните учени в света. На своите 91 години той към момента преподава доктрина на езика в обичания си Масачузетски софтуерен институт, дава изявленията и написа публикации и книги. Чомски сякаш има отговор на множеството въпроси на битието и съзнанието.
1. Оптимизмът е тактика. Ако не вярвате, че е допустимо по-добро бъдеще, в никакъв случай няма да извършите крачка, която да докара до по-добро бъдеще. Ако мислите, че няма вяра – нея няма да я има. Изборът е ваш.2. Ако не имаме вяра в това, че даже хората, които презираме имат право на себеизразяване, значи ние не имаме вяра в свободата на себеизразяването.3. Достъпът до интернет е велико богатство. Но информацията в мрежата е мимолетна и призрачна. Ако вие не знаете тъкмо какво търсите, в случай че не запазвате откритото, в случай че не търсите първоизточника и правилния подтекст — смятайте, че сте изгубили времето си на вятъра. Няма никакъв смисъл да имате безграничен достъп до необятна база данни, в случай че не можете да се ориентирате в тях. А за задачата би трябвало да се мисли, да се разсъждава, да се учи. Предполагам, че в днешния свят, хората последователно губят уклон към тези дейности. Не може да се мери степента на деградация, само че тя се случва сега.4. Не виждам никаква нужда да се формулира нещо по комплициран метод, в случай че може да бъде дефинирано просто. Усложняването на елементарното е обичаната игра на интелектуалците – колкото по-непонятно – толкоз по-добре. Вие самите не знаете тъкмо защо говорите, само че властта, престижът и въздействието са ви обезпечени.5. Умният метод да се държат хората пасивни и послушни е да се сложат ясни граници за спектъра от възможни отзиви и да се позволи необятно разискване вътре в тези граници, като даже се окуражават най-критичните и дисидентски възгледи. Това дава на хората възприятието, че имат независимост на мисленето, до момента в който от самото начало основанията на системата се укрепват чрез ограничението на обсега на разискването.6. Лицемер — това е оня, който ползва към другите стандарти, които той самият отхвърля да приложи към себе си. 7. Губим детството си. Учителите приковават децата в границите на инструкциите. Заковават ги в границите на тестванията и изпитите. Ако цялото образование се изчерпва с подготовката за изпит и явяването на изпит, никой на нищо няма да се научи. Всичко, което си споделил на изпита, се не помни незабавно след края му.8. За демокрацията пропагандата е това, което е сопата за тоталитарната страна.9. Искам да държа отворени очите на обществото, тъй като едно приспано общество е единствено фантазия за демагозите.10. Колкото повече независимост на словото — толкоз по-изтънчени способи за надзор.11. По-важно е да контролираш мозъците на хората, мисленето им. Тогава имаш всичко!12. Ако през днешния ден четете същите лекции, които и преди пет години, значи или вашият предмет е починал или вие.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР