В цяла Северозападна България няма кризисни центрове за настаняване на

...
В цяла Северозападна България няма кризисни центрове за настаняване на
Коментари Харесай

В Северозападна България няма кризисни центрове за жертви на домашно насилие

В цяла Северозападна България няма спешни центрове за настаняване на жертви на домашно принуждение, сподели през днешния ден във Варна Катя Кръстанова от фондация "Асоциация Анимус ", представена от Българска телеграфна агенция. По думите й в страната има към 10 такива звена, които са извънредно незадоволителни.

Кръстанова добави, че у нас има и 10 спешни центъра за деца-жертви на принуждение, само че там не могат да бъдат настанявани и майките. По думите й единствените градове, които имат релативно положително покритие от подобен вид услуги, са Варна и Пловдив.

В България работят и 15 консултативни центъра за жертви на домашно принуждение, добави Кръстанова. Тя посочи, че казусът е, че тези звена не са приети като обществена услуга и са планова активност, като не получават държавно финансиране. Единственият съвещателен център, който получава помощ от община, е във Варна.

Във Варна през днешния ден Катя Кръстанова взе участие в семинар, отдаден на основаването на координационен механизъм за помощ на потърпевшите от домашно принуждение. Тя посочи, че задачата е да бъде основан явен логаритъм, по който работещите в другите институции да работят при всеки случай на домашно принуждение. Сега експертите четат настоящата нормативна уредба, само че я интерпретират по друг метод, което основава празнини при взаимоотношението сред институциите, изясни Кръстанова.

Тя добави, че механизмът ще стане формален документ, когато го подпишат министерствата, чиито подразделения са ангажирани с проблемите на жертвите на домашно принуждение. По думите й предстоят промени в нормативната уредба, които ще узаконят консултативните центрове.

Министерството на труда приготвя и напълно нов закон за обществените услуги, който би трябвало да бъде подготвен през октомври 2018 година, добави Кръстанова. Според нея има възможност в него да бъде вписана и нов вид услуга, съгласно която жертвите ще разчитат на предпазени жилища за интервал от 6 месеца до 2 години. Сега у нас има единствено едно такова жилище, то е построено по пилотен план в Силистра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР