В цяла Германия, в училищата, кметствата, синагогите, църквите и парламента,

...
В цяла Германия, в училищата, кметствата, синагогите, църквите и парламента,
Коментари Харесай

Германците отбелязват терора от „Нощта на счупеното стъкло“, тъй като антисемитизмът отново се разраства

В цяла Германия, в учебните заведения, кметствата, синагогите, църквите и Народното събрание, хората идват дружно, с цел да отбележим 85-ата годишнина от Кристалната нощ — или „ Нощта на счупеното стъкло “ — в която нацистите тероризираха евреите в цяла Германия и Австралия...

От КИРСТЕН ГРИШАБЕР Associated Press 9 ноември 2023 година, 5:32 ч.

БЕРЛИН -- В цяла Германия, в учебни заведения, кметства, синагоги, църкви и парламент, хората се събраха в четвъртък, с цел да отбележат 85-ата годишнина от Кристалната нощ - или „ Нощта на счупеното стъкло “ — в който нацистите тероризираха евреите в цяла Германия и Австрия.

Канцлерът Олаф Шолц и основният еврейски водач на Германия Йозеф Шустер трябваше да приказват на гала по случай годишнината в синагога в Берлин, която беше атакувана със запалителни бомби предишния месец.

Възпоменът за погрома идва в миг, когато в Германия още веднъж се следи внезапен растеж на антисемитизма след дейностите на Хамас брутална офанзива, която умъртви 1400 души в Израел на 7 октомври и провокира продължаваща война в Газа.

„ Бях там по време на Кристалната нощ. Тогава бях във Виена “, сподели оживелият от Холокоста Херберт Траубе на събитие по случай годишнината в Париж в сряда.

„ За мен постоянно се повтаряше: „ Никога повече. “ Това беше лайтмотив във всичко, което се говореше от десетилетия “, сподели Траубе, добавяйки, че е смутен както от възраждането на антисемитизма, по този начин и от неналичието на „ огромна социална реакция “ против него.

На 9 ноември 1938 година нацистите убиха минимум 91 души и вандализираха 7500 еврейски предприятия. Те също изгориха повече от 1400 синагоги, съгласно израелския мемориал на Холокоста Яд Вашем.

До 30 000 мъже евреи бяха задържани, доста от тях отведени в концентрационни лагери като например Дахау или Бухенвалд. Още стотици се самоубиха или умряха вследствие на малтретиране в лагерите години преди началото на формалните всеобщи депортации.

Кристална нощ беше повратна точка в ескалиращото гонене на евреите, което в последна сметка докара до убийството на 6 милиона европейски евреи от нацистите и техните поддръжници по време на Холокоста.

Въпреки че няма съпоставяне с погромите преди 85 години, които бяха държавно спонсорирани от нацистите, доста евреи още веднъж живеят в боязън в Германия и в цяла Европа, пробвайки се да скрият своята еднаквост обществено и заобикаляйки квартали, които неотдавна бяха сцена на насилствени, пропалестински митинги.

Евреите в Берлин са имали звездата на Давид, нарисувана върху домовете им, а еврейски възпитаници в учебни заведения и университети в цялата страна са били обект на тормоз и дискриминация.

Германското държавно управление е един от най-верните поддръжници на Израел след офанзивата на 7 октомври и Шолц и други водачи се заклеха да защитят еврейската общественост в Германия.

Все отново Анна Сегал, шеф на берлинската еврейска общественост Kahal Adass Jisroel, която беше нападната предишния месец при опит за бомбардировка, сподели пред Асошиейтед прес, че не е задоволително се прави, с цел да отбрани тях и други евреи в Германия.

Тя сподели, че 450-те членове на общността живеят в боязън след офанзивата и че управляващите не са реагирали изцяло на апели за повишение на сигурността за тях.

„ Хубавите думи и изразите на взаимност и заставането на страната на евреите – не сме доста удовлетворени от това по какъв начин това до момента е превърнато в деяние ", сподели Сегал. „ Мисля, че липсва явен ангажимент всичко, което е належащо, да бъде вложено в сигурността на евреите. "

___

Алекс Търнбул способства с репортажи от Париж.

Важни истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР