В центъра на столичният квартал Лозенец на бул. „Черни връх“

...
В центъра на столичният квартал Лозенец на бул. „Черни връх“
Коментари Харесай

Какво да се прави с МОЧА в кв. Лозенец?

В центъра на столичният квартал Лозенец на бул. „ Черни връх “ стои несмущаван от никого паметник с надпис "Слава на руските войни освободители ". По средата на внушителният комплекс стърчи монумент на двама руски солдати с ушанки зимни шинели държащи шмайзери. Тази скулптурна група се води "Костница " на руски бойци починали за освобождението на Българи през 1944 година. Но зад това наименование няма никакви исторически обстоятелства.

Колко са починалите руски бойци в България

На 5 септември 1944 година Съветският съюз афишира война на България. Но военни дейности няма. Няма и достоверни обстоятелства и информация дали и какъв брой изобщо има починали бойци. Твърди се, че има два случая.

Първият случай е от Бургас. Съветските елементи окупират града на 9 септември 1944 година Същият ден червеноармейците разрушават склад със алкохол на пристанището. Въпреки опитите на служащите да ги спрат, че той не става за пиянство, 100 боеца се напиват и отравят. Почти 60 са избавени, само че 42 умират от метиловият алкохол. Погребани са в парк Изгрев на старите гробища в Бургас. Има и надпис, който гласи "Тук са заровени умрелите руски бойци в Бургас ".

Вторият случай за който има сведения е от злополука. Тя е станала в София. Но какъв брой тъкмо са починалите не е ясно. Има информации за общо 14 смъртни случая на руски бойци в столицата, само че нито един от тях не е погубен в града и България, а са умряли от остарели рани.

Твърденията, че паметника в Лозенец е "Костница " са мощно пресилени. Те са плод на комунистическата агитация за ролята на Червената войска за някакво сякаш освобождение на България. Затова наред с МОЧА на бул. „ Руски “ и този по-малък двойник би трябвало да изчезне от кв. Лозенец и на негово място да се издигне монумент на някой популярен български държател, герой за независимостта на Родината или в възхвала на значимо национално историческо събитие.

Емилиян Кънчев
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР