В традиционните представи на българите за най-горещи дни през годината

...
В традиционните представи на българите за най-горещи дни през годината
Коментари Харесай

Настъпиха горещниците - какви са поверията

В обичайните показа на българите за най-горещи дни през годината – горещници, се одобряват трите следващи празника 15 юли, когато се почитат светците Кирик и Юлита, 16 юли – Св. Юлия и 17 юли – Св. Марина. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян. Тя добави, че летните горещници са празници, които се отнасят към онази група от празници, които народът отбелязва за предотвратяване от гръм, от пожари, от огън и частично от градушки.

„ Като цяло по време на горещниците, за да бъде защитена реколтата не се върви на равнища, не се пали пещ, не се пече самун в домовете, а дамите не би трябвало да перат и да се мият. Народът има вяра, че неспазването на всички тези забрани и наставления, може да донесе пожари и градушки в селищата. По време на тези три празника се вършат и предсказания за времето през месеците декември, януари и февруари. Вярва се, че колкото по-топло е през горещниците, толкоз по-люта ще бъде зимата и през съответните три зимни месеци “, разясни Йорданова.

Тя добави, че като финален от летните празници, който се уважава за предотвратяване от гръм и градушка е Илинден – празникът на св. Илия, който се уважава като християнския заповедник на гръмотевиците и светкавиците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР