6240 врабчета преброиха доброволци от цялата страна, съобщава Българското дружество

...
6240 врабчета преброиха доброволци от цялата страна, съобщава Българското дружество
Коментари Харесай

6240 са врабчетата у нас

6240 врабчета преброиха доброволци от цялата страна, оповестява Българското сдружение за отбрана на птиците.

Осмото издание на акцията и в нея се включиха доброволци от общо 465 местоположения.

Общият брой на преброените врабчета включва и трите типа - домашно, полско и испанско. От тях най-многобройно е домашното врабче - 5178 броя (83% от трите вида), полските са 958 (15%), а испанското врабче по традиция е с най-малка бройка - 104 (2%). Процентното съответствие сред другите типове врабчета е - 83%: 15%: 2%.


 Броим врабчетата у нас на 27 април
Броим врабчетата у нас на 27 април

Инициативата е на Българското сдружение за отбрана на птиците

Българско дружество за защита на птиците показва, че резултатите, които врабчебройците са записали, са сред 0 и 203. Средният брой за локация е 13 екземпляра, а най-многобройният запис - 203 птици, е регистриран в Асеновград. Другите региони, в които са преброени най-вече врабчета са София (200) и Варна (155).

Никакви врабчета не са видяни в 16% от локациите, като този % е по-висок от този през предходната година - 13%, и през 2022 година - 9%. Това е един от значимите индикатори, който демонстрира какви местообитания отблъскват врабчетата и надлежно какви са заканите, водещи до намаляването им, означават от сдружението.



По традиция най-вече птици са регистрирани в дворове на къщи (39%) , следват междублоковите пространства (27%), парковете (12%), градски площади (6%) и тихите улици (4%).

Данните удостоверяват смисъла на зелените площи както в дворовете на къщи, по този начин и в междублоковите пространства като значима среда за биоразнообразието в градовете, което е индикатор и за благосъстоянието на хората.

Тази година Българско дружество за защита на птиците сложи на основни места в столицата билбордове за врабчета с апел да се явят в деня на преброяването.
 600 милиона птици по-малко към този момент летят в Европа
600 милиона птици по-малко към този момент летят в Европа

България е изгубила 25% от птиците си в земеделските земи за последните 17 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР