В този скандал, очевидно е, че трябва да оставим органите

...
В този скандал, очевидно е, че трябва да оставим органите
Коментари Харесай

Йордан Цонев коментира скандала около Божков и какво ни чака в Еврозоната

В този скандал, явно е, че би трябвало да оставим органите да си свършат работата, с цел да забележим каква е истината. И различен път сме казвали от Движение за права и свободи и не сме взели участие в приемането на законопроекта на Симеонов, че всеки опит да се наложи ред в законодателството на хазарта среща някаква опозиция и обвинявания в лобизъм.

Това не носи дивиденти на нито една политическа мощ. Хазартът се нуждае от две неща - доста ясна законова регулация и доста непоколебим надзор. Нито контрола е бил задоволително мощен, нито регулацията е била мощна ".

Това сподели депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, разяснявайки обстановката към Националната
лотария и нейния притежател, предприемачът Васил Божков.

По тази причина ние не желаеме да участваме в този спор, добави Цонев.

Цонев разяснява и информацията за предлаган рушвет в размер на 3.6 милиона лв. годишно на член на Комисията по
хазарта.

"И двете суми са колосални. Органът, който контролира
хазарта, е Комисията по хазарта. Мисля, че министър Горанов вярно се ориентира да промени контрола. Трябва да бъде изменен. Правилно е решението на Горанов, да го направи едноличен. Нека да забележим какво ще излезе от следствието, къде е виновността ", сподели Цонев.

Мен в случай че питате законодателството е ясно, има разнообразни режими на облагане, добави той.

Депутатът от Движение за права и свободи разяснява у опцията за съществуване на СРС-та по абсурда с Божков по сходство на данните, изнесени от Прокуратурата по отношение на следствието против генерала на Военновъздушни сили Цанко Стойков.

"Никой не знае дали няма. СРС-то бе пуснато поради питането на Главния прокурор към Конституционния съд поради имунитета. Не виждам нищо необичайно в това - основният прокурор да пита Конституционен съд. Той още при встъпването си сподели, че при значими каузи за обществото ще осведоми още по време на производството. Със сигурност има. Няма метод да няма ", сподели Цонев.

"На мен ми наподобява, че Главният прокурор си извършва обещанията да търси отговорност на всички равнища. Виждам, че основният прокурор, и прокуратурата и службите работят в посока, в която от дълго време чака българското общество и нашите атлантически сътрудници ", сподели още той.

На въпроса, дали акциите не са ориентирани към спонсори на партии, Цонев сподели, че партиите би трябвало да се финансират от бюджета, тъй като другото не е "ок " за страната.

Йордан Цонев разяснява и курса на еврото при влизането ни в еврозоната.

"При влизане в механизма ERM, трака наречената чакалня за еврозоната - да кажем, че България се движи към еврото към този момент 10 години, движи се с консенсус сред всичките партии - и в този момент когато сме пред прага на влизане в чакалнята, се слага въпрос за сходство на българското законодателство със законодателството на механизма. То е правено през 90-те години. То не планува страна да влиза с закрепен курс. Дори балтийските страни нямаха закрепен курс със закон. България е казус...

Оттам, отчета за сходство ще да бъде "България няма законово сходство ". В чакалнята престояващ две или повече години с плаващ курс, с цел да се фиксира курса. Юристите на ЕЦБ споделят "вие би трябвало да фиксирате тази алтернатива ". Те са дали документите на Стоянова и Горанов.

Те са го вкарали по този начин, грешката им бе, че въпросът за еврото не е въпрос на ГЕРБ, той е въпрос на всичките политически сили. Те трябваше да го обсъдят в Народното събрание, с цел да го обсъдим. Слава богу на ръба на вредата мисля, че успяхме да овладеем.

Да обясня с две думи защо става въпрос. Позволява се да има плаващ курс. Ако страна изиска да се промени курса това става без глоба на българския парламент.

Вчера българският парламент сподели следното, приемайки алинея 3 ние продължаваме по пътя към еврозоната. Също дадохме мандат да поддържат настоящия курс на еврото, в случай че трета страна изиска друг курс, България ще напусне ERM и се отхвърля от еврото ", разясни Цонев.

Радостите ще бъдат повече от страховете, в случай че влезем в еврозоната. Казвам го като експерт, безапелационен бе депутатът от Движение за права и свободи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР