В това междуцарствие чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените

...
В това междуцарствие чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените
Коментари Харесай

Политиците не чуват. Те са от друго измерение

В това междуцарствие чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените няма кой да ги озапти
 

Как се отразява политическата рецесия на бизнеса, вижда ли се светлина в тунела за стопанската система и има ли вяра за бизнесмените в политическия план на икономистите от Харвард Кирил Петков и Асен Василев? Тези и други горещи тематики разяснява пред БНР Красимир Дачев, зам.председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.Нямам отношение към плана на момчетата от Харвард. Аз съм произведение на прехода с генезис от улицата. Не че ми липсва обучение, само че те имат други хрумвания. Очевидно е, че ги влече политиката, а аз нямам отношение към нея.За новия длъжностен кабинет - това е максимумът, който можеше да се направи, с цел да има някаква последователност. Това най-липсва в България - приемствеността. Макар и служебни, от неприятното това е най-хубавото, което може да се случи.Политическите разтърсвания се отразяват на бизнеса доста неприятно, тъй като няма кой да управлява избрани процеси. Ние сме двойкаджиите на Европа и поддържаме това състояние с всички начинания на Европейски Съюз. Правилна е имунизацията, дигитализацията. Не съм склонен със " зеления " преход, тъй като нашата стопанска система не може да издържи тази промяна. Нямахме време за струпване на капитали, за смяна на машини, уреди. Защото нашата стопанска система, нашите фабрики са енергоемки. 5-10% има ново, модерно съоръжение. Навсякъде караме със фабрики от 1950, 1960 година, след Втората международна война модели.  Относно ограниченията за подкрепяне - те са обществени и не са помощ за бизнеса. В това междуцарствие сега, когато няма визия за вероятността, чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените няма кой да ги озапти. А има способи за това. Ако се случи, ще се понижи инфлационната скорост. Например с цените на тока за бизнеса - могат да се създадат търгове непосредствено с огромните предприятия. Но добре окопалите се във властта и службите остарели партийни и корпоративни ползи няма кой да ги озапти сега.

За имунизацията и би трябвало ли да е наложителна

Ние очевидно сме най-демократичната страна в света. Марио Драги заяви, че се приготвя закон за наложителна имунизация на всички над 12 година в Италия. Такива процеси има в Съединени американски щати и в други страни. А ние си играем на бойци и никой не схваща, че публичното здраве е по-важно от това на обособения човек.Тази година може да се дефинира като предизборна. Нищо друго не се прави.

За растежа на стопанската система:

Такъв взрив има на стопанската система, тя по този начин се отвърза. Хората потеглиха да пътуват. Виждате, подобен туристически сезон не е имало от 100 години, морето е задръстено, всички курорти са задръстени. Тръгна взривът, само че в този момент безшумно ще бъде сплескан. Ако върви по този начин, на Нова година ще имаме цена на тока от 500 лева Кой може да издържи тази цена, в случай че не умножи по 2 всичко, което създава? Най-засегнати са енергоемките браншове - тежката, химическата промишлености. Днес цената на тока е 323 лева, когато пикът е 3500 мегавата. А като пристигна зимата и стане 6-7000? Държавата би трябвало да затвори.

За Плана за възобновяване и резистентност

въобще да не повдигаме въпроса. Това е обидно. Защо не е изпратен? Обсъждахме го повече от година. Добре, стана още по-добър. Но никой не го вижда, тъй като не е изпратен! Ще мине време, тези хора ще си отидат. Отношението на тези, които дават отговор за това, е безконтролно. Държавите с насъбран капитал няма потребност да бързат. Но ние - в случай че задатъкът от тези пари е вкаран в бюджета, а планът не е изпратен, по какъв начин ще дойдат парите? Нали би трябвало да пуснем фиш! И 5 в 1 да гласуваме - няма какво да се промени.Избухването на стопанската система е краткотрайно, със всичките процеси, които стават, тя ще бъде подтисната, ентусиазмът, който го имаше, се изпарява.Бюджети и сметки и да не се одобряват, няма нищо ужасно. Проблемът е тези, които изкарват парите, да работят. Но на тях не се оказва помощ, а им пречат. Да вземем да вземем за пример предприятията за дървообработване - работят с понижен потенциал, някои стопират. Защо? Защото страната не си извършва уговорките. Не желая да споделям нищо на политиците. Толкова години приказваме, приказваме и какво?Те имат някакви други сметки за споразумяване и страната не ги интересува.Тези млади икономисти, в случай че желаеха да създадат нещо, щяха да го създадат. А в този момент - да вървим да агитираме за националната власт.Какво желае бизнесът? Да работи и да се спре да му се пречи. Но идват хора, които и на вързано куче самун не са давали - те живеят в друго измерение, не знаят какво става на улицата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР