В типичния си стил на действие премиерът Бойко Борисов нареди

...
В типичния си стил на действие премиерът Бойко Борисов нареди
Коментари Харесай

Големият кьорфишек на Борисов за боклука

В типичния си жанр на деяние министър председателят Бойко Борисов подреди пред медиите https://www.mediapool.bg/borisov-shte-spira-vnosa-na-bokluk-i-ogranichava-vets-news302323.html на свои министри да проучат опциите за краткотраен мораториум върху вноса на отпадък, който да бъде въведен още тази сряда. Повод за това стана активизацията на прокуратурата след поредност от медийни изявления за проблеми с вносни боклуци с неразбираем генезис и предопределение, съхранявани в нарушаване на законовите условия.

Разбираемо, рециклиращата промишленост се възпротиви на концепцията за изчерпателен мораториум. Шефката на парламентарната екокомисия и някогашен министър на околната среда в предходния кабинет на ГЕРБ Ивелина Василева https://www.mediapool.bg/vlastta-prodalzhava-sas-strelba-na-halos-za-vnosniya-bokluk-news302394.html успокои, че преди да се вземе решението, трябват съвещания с адвокати и с Европейската комисия, защото част от отпадъците се преглеждат от Брюксел като суровина и възбраната на вноса им у нас би било възпрепятстване на свободното придвижване на артикули. Освен това сходен ход би означавал да се блокира осъществяването на уговорките за преработване на отпадъците на страните от Европейския съюз. Вносът и износът им кардинално следват тези цели, само че за жалост у нас тоталната липса на надзор върху това какви тъкмо боклуци, с каква цел и за къде се внасят, изкриви визиите за изгодите от преработването и кръговата стопанска система. Брюксел едва ли ще позволи това, само че има и други проблеми.

Защо за едни да има изключение, а други да са под ножа?

В събота министър председателят изясни по какъв начин ограничаването няма да важи за текстилната промишленост, която внася облекла втора ръка за преработване, за повторна продажба у нас или за реекспорт в други неевропейски страни. Избирателна възбрана значи дискриминация на останалите рециклиращи бизнеси, които въртят обороти за милиарди и които няма да са щастливи от това, че за едни може да няма ограничаване, а за други - не.

Cherchez la Ковачки
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР