В тези тежки времена трудно е да забелязваме положителните неща,

...
В тези тежки времена трудно е да забелязваме положителните неща,
Коментари Харесай

Уроците за парите, които научихме

В тези тежки времена мъчно е да виждаме позитивните неща, които се случват към нас. Животът няма да свърши с тази пандемия и бъдещето не се анулира, а единствено се отсрочва. За да извлечем оптималната изгода от настоящето състояние, е добре да си признаем грешките и да отчетем потребните неща, което то ни дава. В този материал съм синтезирал най-важните уроци, които всички ние ще научим (надявам се) от сегашната рецесия.

1. Когато си жаден, е прекомерно късно да копаеш бунар

Една от обичаните ми древен истории е за Йосиф, който бил извикан от фараона на Египет, с цел да разтълкува един негов сън за седем тлъсти крави, които биват изядени от седем мършави. Младият Йосиф му споделил, че се задават седем плодородни и богати години, които ще бъдат последвани от седем гладни. Това предиздвикало фараонът да образува държавен фонд от зърно, в която да се заделя по една пета част от реколтата. Пророчеството се сбъдва и Египет минава относително леко през тази рецесия.

Имам много другари и познати, които изкарват положителни пари, само че харчат цялата си заплата до стотинка и постоянно взимат бързи заеми за техника, някое усъвършенстване у дома или за отмора. Години наред им повтарях да заделят малко средства за бъдещето. Глас в пустиня. От девет кладенеца вода ми носеха, с цел да ми потвърдят, че „ няма ужасно “, „ когато му пристигна времето, ще го мисля “ и други сходни оправдания.

За страдание, част от тези хора останаха без работа още през първите дни от въвеждането на изключителното състояние, а наличните им пари стигнаха единствено за няколко седмици по-късно. Решението за множеството от тях беше да вземат още заеми, с които да си заплащат сметките и да връщат старите си отговорности. Част от тях към този момент са в просрочие и нищо положително не ги чака. Урокът е явен – спестявай в положителни години, с цел да има с какво да живееш в неприятните. Сигурен съм, че доста хора ще го не помнят, когато нещата се възстановяват. И по този начин до идната криза…

2. Не разчитай някой различен да се погрижи за теб

По последни данни, изключителното състояние у нас е оставило без работа над 110,000 българи, като последствията от бързия напредък на безработицата ще се усещат години наред. Част от тези хора ще получават обезщетение за безработица в продължение на няколко месеца и ще имат пари най-малко за покриване на разноските си за храна и заплащането на битовите сметки.

За страдание, има и значителен % от останалите без работа, които са се осигурявали на минимална заплата или въобще не са го правили. Те са основно от сферата на туризма (бармани, сервитьори, готвачи, камериерки), само че има и от доста други браншове. За тях единствената опция е да употребяват (ако дават отговор на многото изисквания) безлихвените заеми, обещани от държавното управление. Разбира се, те ще би трябвало да се връщат, а не са подарък.

За мен, урокът от тази обстановка е явен – не би трябвало да разчитаме на някой различен да се погрижи за нашето бъдеще. При затворено заведение, да вземем за пример, притежателите на бизнеса първо се замислят по какъв начин да понижат разноските си. След предоговарянето (или отлагането) на наема, идващото огромно перо са заплатите и осигуровките. Дори да има заделени пари за няколко седмици напред, множеството бизнесмени нямат необикновен избор и разумната крачка е да освободят чиновниците си. Дори относително бързо да излезем от сегашната обстановка, не всички безработни българи ще си намерят още веднъж работа, още по-малко при предходните условия.

За да не разчитаме на някой различен да дефинира бъдещето ни, е добре да имаме най-малко един източник на приходи, с изключение на работната ни заплата или бизнеса. Има доста разновидности, само че два са главните. Първият е да влагаме в активи, които ни носят регулярни приходи (имоти, р2р, дивидентни акции и други) или финансова облага (акции, взаимни фондове и други), а вторият е да вършим в свободното ни време нещо, от което може да изкарваме пари. Тук опциите също са доста – от онлайн магазин до ремонтни действия.

Ще дам един образец за спомагателен източник на приходи. Един прочут работеше като барман, само че беше освободен от работа още на първата седмица от въвеждането на изключителното състояние. Това му даде време да развие блога си, в който публикуваше понякога ревюта на книгите, които е прочел. Свърза се с няколко български и задгранични издателства и онлайн книжарници, които му предложиха сред 10% и 30% от коричната цена на книгите при продажба с неговия промокод. Засега, облагата е към една минимална заплата, само че при малко ангажимент, може да се трансформира в добър източник на приходи, а за какво не и на главен след време. /продължава на идната страница/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР