В териториалните води на скандинавските страни е забелязана белуга с

...
В териториалните води на скандинавските страни е забелязана белуга с
Коментари Харесай

Агент Хвалдимир - плават ли в скандинавски води китове-шпиони на Русия?

В териториалните води на скандинавските страни е видяна белуга с нашийник. Местните управляващи считат, че тя може да е съветски " разузнавач ". На нашийника на кита има надпис " Снаряжение Петербург 2019 ", съобщи съветската версия на " Свободна Европа ".

В неделя белугата била открита в териториалните води на Швеция, близо до югозападния бряг на страната. Според шведски зоолози водата в района е прекомерно топла за бозайниците, които нормално живеят по-близо до Арктическия кръг. Експертите считат, че китът е плувал на юг в търсене на сътрудник или компания.

Това не е първата поява на белуга във водите на Скандинавия. За пръв път подводен " разузнавач " бе забелязан във водите на Норвегия през април 2019 година Нашийникът на видяната тогава белуга беше оборудван със стойки за видеокамери. Китът бил подготвен да следва кораби. Предполага се, че е избягал от военна подготвителна база или изпратен  " на задача ", само че по пътя е изгубил системата си за наблюдаване.

Животното получи прякора " Хвалдимир " - от норвежката дума hval (кит) и името на съветския президент Владимир. Сега " Хвалдимир " е на към 14 години. Зоолозите настояват, че той не се опасява от кораби и е другарски надъхан към хората: явно връзката му с тях не е непозната.

През 80-те години руската войска създаде стратегия за образование на делфини за разкриване на подводни мини. Тази стратегия била закрита през 90-те години. През 2017 година съветският държавен ефирен канал " Звезда " заяви за стратегия за образование на белуги, тюлени и делфини за военни цели.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР