В телевизионно интервю с Майк Уолъс, излъчено от ABC през

...
В телевизионно интервю с Майк Уолъс, излъчено от ABC през
Коментари Харесай

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода

В телевизионно изявление с Майк Уолъс, излъчено от ABC през 1958 година, създателят на основополагащата класика " Прекрасният нов свят " (1932 г.) Олдъс Хъксли излага своята много мрачна визия за бъдещето на човешката раса в едно далновидно и постоянно предизвестие към нас да се събудим. След като е претърпял кървавите бани на Първата и Втората международна война и е живял в зараждането на студената война, той разисква проблемите на свободата и оцеляването в Америка. В изявлението Хъксли прави редица прогнози, които през днешния ден, 60 година по-късно, са по-актуални от всеки път.
" Човек, преследван от привидение за пъкъл на земята. Изпепеляващ обществен критик, господин Хъксли преди 27 години написа " Прекрасният нов свят " - разказ, който предсказва, че един ден целият свят ще живее под ужасяваща тирания. Днес господин Хъксли споделя, че неговият фиктивен свят на ужасите евентуално е тъкмо зад ъгъла за всички нас. "
                                                                                                                 Майк Уолъс

1. Технологиите, бюрокрацията и малкия екран ще бъдат употребявани, с цел да ни поробятТъй като технологията става все по-сложна, става належащо да имаме все по-сложни организации, повече йерархични организации. Все повече хора ще живеят живота си като подчинени в тези йерархични системи, следени от бюрокрацията - или бюрокрацията на огромния бизнес, или бюрокрацията на огромно държавно управление.
Хитлер е употребявал гнет от една страна, груба мощ, само че също по този начин е употребявал доста ефикасна форма на агитация. Тогава е нямало телевизия, само че е имало радио, което се е употребило в цялостна степен, с цел да успее той да наложи волята си на голяма маса от хора. В момента има налични способи, способи, превъзхождащи в някои връзки метода на Хитлер, които могат да се употребяват в неприятна обстановка. 
Това се е случвало още веднъж и още веднъж в историята - с напредъка на технологиите са се променяли обществените условия и внезапно хората са се озовали в обстановка, която не са планували, и са правили всевъзможни неща, които в действителност не са желали да вършат. В момента малкия екран, мисля, се употребява много безвредно - употребява се, с цел да разсейва всички от самото начало.
2. Рекламата ще заобиколи рационалността и ще завладее мозъка на децатаОт какво зависи една народна власт? Демокрацията зависи от самостоятелния гласоподавател, който прави образован и разумен избор за това, което той счита за собствен персонален интерес, при всяко обещано събитие.
Това, което вършат както търговците, по този начин и пропагандаторите на тирания, е да се опитат да заобиколят рационалната страна на индивида и да се извърнат непосредствено към тези несъзнателни сили под повърхността, тъй че вие ​​по някакъв метод да се обезсмисли цялата демократична процедура, която се основава на умишлен избор на рационална основа.
Децата са доста по-податливи на внушения от средностатистическия възрастен. Да предположим, че цялата агитация е била в ръцете на една или доста малко организации - ще имате извънредно мощна мощ, която да играе върху тези деца, които в последна сметка ще пораснат и ще бъдат възрастни напълно скоро. Мисля, че това не е непосредствена опасност, само че си остава допустима опасност. Можете да прочетете в комерсиалните дневници най-лиричните разкази за това какъв брой е належащо да се " облъчат " децата, тъй като тогава те ще бъдат лоялни купувачи на марката по-късно. И в случай че го преведем с политически термини - диктаторът споделя, че всички те ще бъдат купувачи на идеология, когато пораснат.
3. Възходът на диктатурата, учредена на тероризмаМисля, че този тип тирания на бъдещето ще бъде доста друга от диктатурите, познати от близкото минало. Вижте една друга книга, пророкуваща бъдещето - " 1984 " на Джордж Оруел. Е, тази книга е написана в разгара на сталинисткия режим и тъкмо след режима на Хитлер, и там той планува тирания, употребяваща напълно методите на терора, методите на физическото принуждение. Сега мисля, че това, което ще се случи в бъдеще, е, че диктаторите ще открият, както се споделя в остарялата сентенция, че можете да вършиме всичко с щикове, с изключение на да седите върху тях!
4. Фармакологичната гражданска война ще ни накара да обичаме робствотоТече фармакологична гражданска война. Имаме мощни медикаменти, изменящи съзнанието, които са съвсем безвъзмездни. Искам да кажа, че те не са като опиат или като кокаин, които в действителност трансформират положението на мозъка, само че оставят ужасни физиологични и морални последици. Ако желаете да запазите властта си за неопределен срок, би трябвало да получите единодушието на ръководените и това може да се реализира частично и посредством опиати, както предвидих в " Прекрасният нов свят ", а частично посредством новите техники на агитация.
Те ще го създадат, като заобикалят рационалната страна на индивида, обръщайки се към неговото подсъзнание и по-дълбоките му страсти, та даже физиологията му, и по този начин ще го накарат в действителност да обича своето иго. Опасността е, че в действителност хората може да са по някакъв метод щастливи при новия режим и ще бъдат щастливи в обстановки, в които не би трябвало да бъдат щастливи.
5. Злите хора ще се възползват от технологиите и държавното управление, с цел да получат властУолъс: Разбира се, въпросът, който продължава да се връща в мозъка ми, е следният: явно политиката сама по себе си не е зло, малкия екран сама по себе си не е зло, атомната сила не е зло и все пак вие се страхувате те да не бъдат употребявани по злотворен метод. Защо не верните, а неверните хора ще употребяват тези разнообразни устройства и с неверни претекстове?Хъксли: Всички те са принадлежности за приемане на власт и явно пристрастеността към властта е една от най-движещите пристрастености, които съществуват в индивида. Всички демокрации се основават на изказванието, че властта е доста рискова и че е извънредно значимо да не се разрешава на нито един човек или една дребна група да има прекалено много власт за прекомерно дълго време.
"...в последна сметка цената на свободата е безконечната зоркост. "
                                                                                                           Олдъс Хъксли


Източник


Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР