„В тази тотално променена геополитическа ситуация нашият регион се нуждае

...
„В тази тотално променена геополитическа ситуация нашият регион се нуждае
Коментари Харесай

Стоянов: Нашият регион се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност и стабилност

„ В тази тотално изменена геополитическа обстановка нашият район се нуждае от нов метод за гарантиране на своята сигурност и непоклатимост, учреден на засилен разговор, съдействие и всеобхватна съгласуваност. Консолидираното съдействие и взаимоотношението при осъществяването на стратегически планове имат значими мултиплициращи резултати, допринасящи както за сигурността и стабилността, по този начин и за стратегическата резистентност, икономическото развиване и просперитета на страните от Балканите “.

Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден, 18 май, в обръщението си към участниците в годишната Конференция на началниците на защитата от Балканските страни. Той означи, че за миналите 16 години, този характерен районен конгрес се е утвърдил като ефикасен инструмент за подсилване на доверието и сигурността на Балканите.

„ Съвместните старания на страните от района е належащо да бъдат ориентирани към възстановяване на междусистемната съгласуваност и разширение на енергийните, транспортните, цифровите и телекомуникационните коридори. Важно значение има увеличението на свързаността в региона на превоза, енергетиката и цифровизацията, изключително по оста север-юг в Централна и Източна Европа “, съобщи министърът на защитата.

Той уточни, че съдействието би трябвало да бъде насочено към осъществяване на съответни планове за развиване на инфраструктурни връзки сред страните, които да подобрят икономическата успеваемост, конкурентоспособността и салдото в развиването на Балканския район.

„ Убеден съм, че свързаността и най-много инфраструктурните планове, са основни за развиването и стабилността на Балканите. С реализацията на този метод, ще използваме по-рационално ресурсите и капацитета си, ще повишим сигурността си, и не на последно място - ще излъчим ясно обръщение, че нашият район е сигурен, постоянен и кротичък, което дава положителни условия за стратегически вложения и икономическо развиване “, съобщи министър Стоянов.

„ Освен военната подвижност, която ще бъде дискутирана в границите на Конференцията, редица благоприятни условия в тази тенденция дават още военното обучение, образованието, както и дейностите по подготовката на войските и силите. Освен увеличение на взаимните учения и подготовки, можем да работим дружно и за взаимно придобиване, поддържане и потребление на съвременни симулационни системи, както и за модернизиране на инфраструктурата за подготовка “, сподели още министърът на защитата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР