В тази страна държат жените в подчинение, възмущава се 20-годишната

...
В тази страна държат жените в подчинение, възмущава се 20-годишната
Коментари Харесай

Жените в Турция: сексуален тормоз, насилия, безправие

" В тази страна държат дамите в послушание ", възмущава се 20-годишната Дефне. Правата на дамите се орязват от ден на ден - Турция излезе от Истанбулската спогодба за отбрана на дамите от принуждение, напомня АРД. " В бъдеще ситуацията може да стане още по-лошо ", споделя Менакше Казълдере - политичка с леви убеждения.

" Десните партии, които оказват поддръжка на президента Ердоган за изборите на 14 май, желаеха да отстранен и закона 6248 ", споделя тя. А точно той е последната останала отбрана за дамите. " Отмяната на закона е едно от предизборните им обещания – чак до такава степен стигат ", изяснява Казълдере пред немската обществено-правна медия АРД.

" Като Афганистан или като Швейцария? "

Разтревожен е и арестуваният някогашен ръководител на Демократичната партия на народите (ДПН) Селахатин Демирташ. Той дефинира съюза на Ердоган с ислямистката партия ХЮДА-ПАР като " талибански " и пита с взор към изборите: " На кого ще ли замязя Република Турция във второто столетие от съществуването си - на Афганистан или на Швейцария? ".

" Страната ни и в този момент е прекомерно надалеч от Швейцария и от свободните права там ", споделя пред АРД гласоподавател, който тази година ще гласоподава за първи път. " ПрезиденВ Турция: " Много мъже не считат дамата за човешко създание " тът Ердоган не дава права нито на малцинствата, нито на дамите. Вътрешният министър на Ердоган Сюлейман Сойлу криминализира ЛГБТИ-общността и показва нейните членове като някакви терористи, не разрешава демонстрациите по случай Деня на дамата, а полицията демонстрира прекалено принуждение против протестиращите - всичко това демонстрира по какъв начин Ердоган се отнася към свободите в нашата страна ", споделя младежът.

Свободи има най-много за мъжете, оплаква се 60-годишната Семран. Жените постоянно остават на второ място. „ Никъде не разполагаме с равни права - нито в обществото, нито у дома, нито на улицата. Мъжете преобладават на всички места “, споделя Семран.

Допитванията сочат: дамите не се усещат добре

Проучване от края на 2022 година удостоверява, че множеството дами в Турция не се усещат добре в страната си. Ръководителката на изследването Яземин Ахи споделя пред АРД: " 60 % от дамите споделят, че се усещат по-скоро нещастни в Турция ".

Демонстрация против насилието, проявявано по отношение на жениСнимка: picture-alliance/NurPhoto/O. Dogman

А над 80 % от туркините не се усещат сигурни вечер на улицата. Три четвърти от тях показват като най-важни проблеми половия тормоз и насилието против дамите. Но причинителите на закононарушения и убийства на дами постоянно се измъкват със напълно леки санкции или даже без никакви. Според Ахи това разкрива неуспеха на политиката: " За да не бъдат насилниците безнаказани, може и би трябвало да се откри политическо решение ".

Жените могат да санкционират партията на Ердоган

Партиите обаче не подхващат съвсем нищо. Дори опозиционният съюз на Кемал Кълъчдароглу не е присъединил връщането на Истанбулската спогодба в програмата си - най-много поради консервативните сили, които са част от него, показва АРД. Но пък дамите в Турция биха могли съществено да санкционират Партията на справедливостта и развиването (ПСР), ръководена от Ердоган. През 2018 година 38,3% от тях са дали своят вот за нея, до момента в който в този момент процентите евентуално ще са едвам 26, допуска Яземин Ахи.

Жените в Турция са към половината от всички гласоподаватели, по тази причина техният глас би могъл да се окаже решителен. А упованията на дамите от политиката са нарастнали доста през последните години, показва Ахи. Те не желаят повече да бъдат държани в послушание.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

" Моят мъж ми аргументи толкоз доста страдалчество "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР