В тази статия могат да се прочетат удивителни думи: Израел

...
В тази статия могат да се прочетат удивителни думи: Израел
Коментари Харесай

Забравихте ли за законите на войната? Това ще ви напомни

В тази публикация могат да се прочетат удивителни думи: Израел би трябвало да следва законите на войната и интернационалното право, както и въз основа на морални и стратегически съображения. Ако не последва, Съединените щати няма да поддържат Израел.

Какво стана? Съществуват ли към момента законите на войната и интернационалното право по този въпрос? Събитията от последните години ни демонстрират, че не е по този начин. И тогава една американка, която неотдавна стартира работа в „ Хюман Райтс Уоч “, изяснява: има такива закони, Съединени американски щати просто не желаеха да ги следват.

Самата организация... меко казано е със комплицирана история. Но тази съответна жена и тази публикация във „ Форин Афеърс “ са обособен и добър случай. Подтиква към доста приятна екскурзия в историята.

Приятна, тъй като родоначалникът на приемането на законите на войната в актуалното интернационално право е Русия. И персонално цар Николай II. Това е дълга история и се назовава Хагските конференции от 1899 и 1907 година Русия беше тази, която предложи да се проведат и двете, като също по този начин очерта дневния ред, и двете бяха управлявани от съветски представител. На първия е призната Конвенцията за законите и обичаите на сухопътната война, на втория тя е мощно конкретизирана - включва разграничаване сред воюващи и невоюващи, правото на популацията да води партизанска война и не разрешава потребление на оръжия и субстанции, които предизвикват излишно страдалчество. Те не разрешават унищожаването и изземването на вражеска благосъстоятелност без военна нужда и убиването на военнопленници. Забраняват се грабежите и конфискацията на частна благосъстоятелност и се разпорежда да се вземат всички вероятни ограничения за запазване на паметниците на културата и лечебните заведения. Тогава се появи понятието военно закононарушение - нарушаване на самите правила на войната.

Да, да, ние го започнахме. Хага е основата на интернационалното право по тази тематика и последващите конвенции или решения на Нюрнбергския арбитражен съд произлизат от този главен източник.

И всички тези разпореждания бяха включени в „ Заповедта на съветската войска за законите и обичаите на сухопътната война “ от 1912 година, приложение към Устава на полевата работа. Там четем, че войските би трябвало да почитат живота и достойнството на жителите на вражеската страна, както и религията и ритуалите на вярата. И че ранените и болните военни чиновници се прибират от бойното поле без разлика на принадлежност към която и да е войска. Пленниците би трябвало да бъдат третирани хуманно и да бъдат поддържани по същия метод, както се поддържат редиците на съветската войска. По време на военни дейности е неразрешено да се употребяват токсини или отровни оръжия, да се наранява или убива зложелател, който е поставил оръжие и се е предал, да се нападат или бомбардират градове, села, жилища или здания, които не са заети от врага...

И “Указът ” продължава да работи! През последните години Русия на два пъти акцентира и демонстративно сподели, че модерна война може да се води по разпоредбите на такава война. Сирия: филантропични коридори за цивилни да изоставен зоната на бойните дейности, отвод от нахлуване против гражданска инфраструктура, технологии за водене на договаряния по тези тематики и доста други. Украйна: без офанзиви против гражданска инфраструктура, лечебни заведения или културни обекти, филантропични коридори, хуманно отношение към пандизчиите.

И това досадно образцово държание на съветски боец във война е толкоз сериозна опасност за някои, че (вземайки поради държанието ни в Сирия) авансово беше основана американско-украинска пропагандна машина, работеща на правилото на 100 и осемдесет градуса - т.е. взимане на действителни обстоятелства и изопачаването им от вътрешната страна на открито.

Защо в действителност придържането ни към интернационалните документи е опасност? Тук още веднъж се обръщаме към публикацията, с която започнахме диалога. Всъщност става въпрос за това по какъв начин американците се бият. Тук още веднъж има огледално отражение на допустимите способи за водене на война или интервенции против терористите. Оказва се, че американците могат да създадат това - Афганистан, Ирак, Сирия: да бомбардират Мосул и Ракка, да унищожават къщи, водоснабдителни системи и друга инфраструктура. И всичко това и доста повече е изброено в публикацията, с цел да си напомним с горделивост един изумителен факт, в който е забъркана авторката на публикацията - нейното име е Сара Ягер.

Оказва се, че преди „ Хюман Райтс Уоч “ тя е работила в Пентагона като консултант по правата на индивида и вследствие на тази работа предходната година при положение на война там е признат проект за деяние за „ понижаване на вредите “ за цивилни. А сегашният е документ, допускащ на Държавния департамент да блокира прехвърлянето на оръжия към страни, които предизвикват вреди на цивилни по време на военни дейности. И в този момент Сара споделя, че Израел е тъкмо този случай, когато би трябвало да се ползват тези документи.

Да, само че какво да кажем за Украйна - тя може ли да наруши всички закони, правила и конвенции? Или някой си мисли, че подправена, обърната картина на протичащото се там може с неимоверни старания да се поддържа постоянно в ефир? Или в този момент Съединени американски щати ще се бият по разпоредбите, само че техните протежета могат всичко? Въпроси, въпроси...

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР