В тази нощ се случи нещо много важно за българското

...
В тази нощ се случи нещо много важно за българското
Коментари Харесай

Лена Бориславова за ареста на Борисов: Не съм виждала такава еуфория и празнуване

" В тази нощ се случи нещо доста значимо за българското общество. В моя умишлен живот аз не съм виждала такава всеобща еуфория и такова празнуване. И в случай че пристигна някакво отчаяние по-късно е, че към момента няма цялостния пакет от доказателства и предпочитание от проверяващите органи, в това число в лицето на прокуратурата да извърши просторно следствие.”

Така началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова отговори пред бТВ на въпрос за задачата на ареста на някогашния министър-председател Бойко Борисов.

Като образец за неналичието на воля у прокуратурата тя напомни, че към момента няма разпит на Васил Божков.

Бориславова уточни, че след тези събития се е нараснал броят на подаваните в Министерския съвет сигнали за злоупотреби.

" Има лица които желаят да свидетелстват, питат ни за статута на предпазения очевидец. Обществото се обръща, хората добиват храброст и аз в действителност се веселя, че сме част от тази смяна ", сподели тя. След което акцентира, че към този момент няма да има селектиране на сигналите, в това число и против министри от кабинета.

" Това, което сме обезпечили ние е всички сигнали да потичат. Ние няма да сложим спирачка на сигнали, да правим лична преценка. Предоставяме физическата опция човек да пристигна, да попълни формуляр и да си го изпрати сам”, изясни Бориславова.

На въпроса за какво се е наложило и Министерският съвет да стане точка за контакт с европейската прокуратура, тя отговори, че остарелият модел, когато подаването на сигнали бе единствено през офиса на Върховната касационна прокуратурата, не е довел до резултати. " Имаме изказванията на Европейската прокуратура, че сигналите, които са постъпвали при тях са на ниска стойност, за малозначителни действия и няма нито едно огромно следствие, подадено до тях от българската ВКП ", сподели Бориславова.

По думите ѝ Министерство на вътрешните работи работи интензивно, с цел да излязат нескрито схеми, " които са се притаявали в предишното ", само че успеваемостта на министерството се спъва от прокуратурата.

Лена Бориславова приказва и за учредяването на " Продължаваме промяната “ като партия.

" За нас беше доста по-важно да използваме първите 100 дни, с цел да решим четири огромни задания преди да мислим по какъв начин да учредим партия и да проведем конгрес. Беше значимо да приключим проектът за възобновяване, да създадем първите крачки в правосъдната промяна, да се оправим с Коронавирус и с енергийната рецесии “, уточни тя.

Като едно от огромните провокации пред Политическа партия Бориславова очерта ясното комуникиране на партията с гласоподавателите. " Промяната се усеща с дребни стъпчици. За 100 дни не можем да построим пет моста “, сподели тя.

" Предизвикателство е и връзката вътре в ръководството, само че няма метод като сте разнообразни и непознати обединения и хора да започнете още от първия ден да говорите на един и същи език “, сподели Бориславова.

Тя дефинира като недостиг на ръководството като коалиция желанието да се бориш за дадена идея. „ Много по-важно е да се бориш за идеята, а не да държиш непременно да има политическа непоклатимост “, сподели Бориславова.

" Много по-лесно би било да оставим да се леят едни пари, да няма никакви митинги и ние да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени, само че това не е схемата, в която сме поискали да участваме “, сподели тя.

Предизвикателство, което да остане като добър урок – по този начин Лена Бориславова заключи опита за избор на Любомир Каримански за началник на Българска народна банка.

" България има проверяваща публицистика. Когато виждаме данните, които бяха изнесени от Антикорупционния фонд, от bird.bg, мъчно е да се обединиш съдружно зад кандидатурата, която повдига доста въпроси “, сподели Бориславова.

Тя уточни, че когато трима от съдружните сътрудници не утвърждават даден претендент е добре да се отстъпи обратно. „ Борбата за постове непременно без ценене на волята и желанията на съдружните сътрудници, не ни движи напред “, сподели тя.

" Българска народна банка е органът, който е извънредно значим на национално равнище, който задава фискалната политика на страната. Не може там да застане лице, което няма поддръжка на обединението “, разяснява Бориславова.

Тя удостовери, че на Каримански е предлагана позиция на началник на звено в Световната банка.

На въпрос за настояването на „ ИТН “ да имат повече членове в бюджетната и правната комисия в Народно заседание, Бориславова сподели, че там математиката е в основата на разпределението. „ Ако погледнем числата, Политическа партия са най-ощетени “, сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР