В Света София в Истанбул, която през 2020 г. отново

...
В Света София в Истанбул, която през 2020 г. отново
Коментари Харесай

Ислямско училище бе открито отново към Света София в Истанбул

В " Света София " в Истанбул, която през 2020 година още веднъж стана настояща джамия, откакто в продължение на 84 години имаше статут на музей, беше намерено ислямско религиозно учебно заведение, медресето " Фатих”, което и преди се е помещавало в комплекса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие в церемонията по откриването, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това медресе, което в продължение на над четири века е било средство за подготовка на безчет учени, ще продължи да бъде огнище на познания. Да се надяваме, че учените на утрешния ден ще израснат тук. Поздравявам всички, които способстваха за възобновяване на това извънредно образователно заведение в къс период от 13 месеца. Гордеем се, че възродихме доверието на султан Фатих ", съобщи Ердоган, имайки поради султан Мехмед Втори, прочут като Фатих - Завоевателя, който завладява Константинопол през 1453 година



Османският султан първо трансформира най-известния в Средновековието християнски храм " Света София " в джамия, а по-късно в северозападната част на храма отваря внушително образователно заведение, медресе. Медресето " Фатих " на " Света София " е в действителност първото мюсюлманско учебно заведение на Истанбул. Според историческите сведения в него се е помещавала най-голямата библиотека от ислямска литература.

Възпитаници на истанбулското медресе са редица известни мюсюлмански учени и интелектуалци като Молла Хюсрев, Али Кушчу и прочие, в него са получавали значимо за времето си обучение и османските принцове, както и близки до двореца персони.

Медресето, стопанисвано от Фондацията Фатих, е било настоящо учебно заведение до 1924 година. След това е превърнато в сиропиталище и е изцяло закрито, когато " Света София " е оповестена за народен музей от Ататюрк през 1936 година С декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2020 година бе възвърнат статутът на джамия на храма с името " Ая София - Кебир джами-и Шерифи ".



Преди две години по персоналната повеля на Ердоган, прочут с целта, който отдава на османското минало на Турция, и с финансиране от Генералната Дирекция по вакъфите към Министерството на туризма и културата, бе подхваната огромна реституция на обекта, която бе приключена за период от 13 месеца.

Медресе се назовава ислямско духовно учебно заведение (средно или висше), което приготвя мюсюлмански свещенослужители, учители, а също и държавни чиновници. Медресетата, първите от които се отварят към IX век, съставляват едно- или двуетажно здание в двора на джамиите, с които в действителност съставляват обединен комплекс. Те са разполагали с образователни стаи, библиотека, пространства за молебствия и общежитие. Основните изучавани в медресетата предмети са Коранът, арабският език, ислямско-богословски и исторически дисциплини. Медресетата са били богато украсени с резба и с изящни рисувани теракотени плочки. В прочут смисъл те са представлявали и знак на мощта и величието на съответния султан.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР