В света на яйцата, освен малкото петли, отглеждани за разплод,

...
В света на яйцата, освен малкото петли, отглеждани за разплод,
Коментари Харесай

Технологии: AI спасява мъжките пилета от убиване в индустрията за яйца

В света на яйцата, с изключение на дребното петли, отглеждани за разплод, мъжките са непотребни, като кокошките създават 1,5 трилиона неоплодени яйца годишно без тях. Следователно мъжките пилета се отстраняват след излюпване, нормално посредством смачкване , процедура, която Германия и Франция не разрешиха надлежно през 2022 година и 2023 година В международен мащаб към 7 милиарда мъжки пилета се убиват всяка година в производството на яйца.

В началото на тази година Франция даде обещание да забрани умъртвяването на мъжки пилета в производството на яйца. Практиката е неразрешена в Германия от 2022 година Съгласно новите правила люпилните би трябвало да употребяват in-ovo установяване на пола, с цел да дефинират пола на ембрионите, преди те да се родят. Преди това мъжките пилета - безполезни за промишлеността за снасяне на яйца и разнообразни породи от тези, употребявани за произвеждане на месо - бяха смачкани малко след излюпването.

Сега изкуственият разсъдък (AI) оказва помощ за възстановяване на хуманното отношение към животните в производството на яйца.

Как работи определянето на пола in-ovo?
Германската компания Agri Advanced Technologies (AAT) употребява спектроскопия за установяване на пола на яйцеклетката. Пропускайки светлина през черупката на яйцето, машините му могат да дефинират пола на ембриона с 97 % акуратност посредством пресмятане на светлинния набор. Тази технология работи единствено при червени кокошки , които имат характерен за пола цвят на перата, когато пухът стартира да се образува по време на инкубацията. Те съставляват 85 % от френското произвеждане.

Понастоящем полът на ембрионите може да се дефинира на 13 от 21 дни на инкубация, като мъжките пилета имат бели пера. В последна сметка компанията се стреми да може да разделя яйцата на четвъртия ден. Неинвазивният развой оставя черупката непокътната, което значи, че няма риск от замърсяване.

Други способи за in-ovo sexting, като тези, употребяващи AI-задвижван магнитен резонанс (MRI), могат да се употребяват както за кафяви, по този начин и за бели яйца. Докато те не бъдат в допълнение създадени, френската възбрана за умъртвяване на мъжки пилета се ползва единствено за кафяви яйца. Могат да се употребяват и инвазивни технологии като разкриване на биомаркери, които употребяват изменяща цвета течност за установяване на пола на яйцеклетката, както и ДНК разбор.

„ Мачкането на животни е отклоняване. Отсега нататък излюпваме единствено това, от което се нуждаем “, споделя тя. Но технологията е скъпа.

„ Изобщо не е печелившо “, споделя Бенедикт. Превръщането на практиката в наложителна в цяла Европа би нараснало търсенето на кокошки с пола на яйцата и би понижило разноските, прибавя тя.

За потребителя обаче спомагателната цена е единствено към три цента за шест яйца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР