Сдружението за модерна търговия (СМТ) се обърна с молба към

...
Сдружението за модерна търговия (СМТ) се обърна с молба към
Коментари Харесай

Търговски вериги искат от президента вето за надценката на хляба

Сдружението за съвременна търговия (СМТ) се обърна с молба към президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в Народното събрание измененията в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС), признати в последния работен ден на 49-ото Народно заседание. Промените се отнасят до определянето на пределна комерсиална надценка от 15% за три типа самун – бял, Добруджа и стандартизиран.

„ Поправките в ЗДДС бяха признати в границите на няколко часа, без претекстове, без стопански разбор и предварителна оценка на въздействието, както и без публично разискване със заинтригуваните страни и с способените държавни органи. Това е в цялостно несъгласие с правилата на правовата страна и съставлява безспорен произвол от страна на законодателната власт “, се споделя в позицията на СМТ.
Ето още от претекстовете за настояването: Всяка интервенция на страната в определянето на оптималната надценка за търговците може да повлияе отрицателно, ограничавайки свободната стопанска самодейност, обезпечена от Конституцията на Република България. Ограничаването на свободното ценообразуване неизбежно ще докара до деформиране на конкуренцията при предлагането на самун, от което ще пострада крайният консуматор.

В писмото до президентската институция се цитира и безапелационната позиция на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), изразена по сходен проблем. Според Комисия за защита на конкуренцията задачата на сходна регулация е обезпечаването на ниски цени на стоките, само че ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията . Също по този начин, съгласно мнението на Комисия за защита на конкуренцията, определянето на оптималната надценка може да докара до неподходящи последствия като недостиг на артикули или продажба на по-евтини, само че и по-некачествени артикули, които в последна сметка могат да бъдат нездравословни за здравето на хората.

Според СМТ признатата мярка е в прорез с ефикасната конкуренция и поврежда ползите на потребителя . Само част от отрицателните резултати от смяната ще са: ограничавания в предлагането на засегнатите групи артикули, нараснала потребителска инфлация, преориентиране към вносни артикули на по-ниски цени, понижаване на вложенията и ограничение растежа на приходите в бранш „ търговия на дребно ”.

От СМТ припомняме още, че сходни ограничения в други страни от Европейския съюз не са дали мечтаните резултати , а Европейската комисия е реагирала остро против такива регулации, в това число с формиране на произвеждане за ограничение на пазара против една от страните /Гърция/.

„ Като Ви призоваваме за интервенция, откровено се надяваме да успеем да опазим правилата на пазарната стопанска система в България и да не позволим стопанските връзки да станат обект на опити, чийто скръбен резултат огромна част от популацията в страната към момента помни “, приключва писмото на СМТ до президента Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР