В света на геополитиката, особено по време на сеизмичната глобална

...
В света на геополитиката, особено по време на сеизмичната глобална
Коментари Харесай

Аналитичната прогноза: 2023 г. ще бъде нещастна година

В света на геополитиката, изключително по време на сеизмичната световна промяна, през която светът минава в този момент, правенето на каквито и да било прогнози е неблагодарна задача. Но от разбирането на това те не стават по-малко. И ползата към тях не изчезва.

По мнението на политическия анализатор, специализираща в геополитиката на Близкия изток, Шармеен Нарвани, най-високият % на акуратност не е в директните прогнози, а в разбора на трендовете, които сега са в развой на развиване. И надлежно ще продължат да се развиват през 2023 година

Това е аналитичната прогноза, която Нарвани показа с читателите на портала The Cradle. По-долу е къс превод на публикацията.

Украйна, НАТО и Европа

Въоръженият спор в Украйна беше определящото събитие на 2022 година Нещо повече, геополитикът е сигурен, че в случай че не беше „ избухнало “ там, то щеше да „ избухне “ другаде:

" По създание това е война, целяща да попречи на многополюсното бъдеще изцяло да си разчисти сметките с еднополюсното минало. Това можеше да се развие в Тайван, Иран, Корея или даже Венецуела ", споделя Нирвани.

През 2023 година ще забележим ясни признаци за унищожаването на Атлантическия съюз. Сега, както стоят нещата, Европа към този момент не може да си разреши да се вслушва в инструкциите на Вашингтон - орисите им очевидно и явно са в несъгласие. Това се вижда на образеца с Украйна, само че Европа към момента има избор, който нейните лични атлантици обезверено се пробват да погребват от години.

Факт е, че голямото благосъстояние на Европа исторически е произлизало от азиатските запаси и това ще стане напълн явно през 2023 година Германия не сгреши, като пусна своите газопроводи " Северен поток " дружно с Русия - Берлин просто си осигуряваше бъдещето, до момента в който американците не се намесиха и не унищожиха газопровода.

2023 година ще подсети на Европа, че нейното предпочитание да остане просперираща и да продължи да пораства е неразривно обвързвано с Изтока и евразийската вероятност. В последна сметка Азия и Европа са свързани по суша, за разлика от необятния Атлантически океан, който разделя актуалните съдружници.

Така че, очаквайте тази година да разкрие разрива сред другите европейски заинтригувани страни и да се приготви за борбата на евразийството против атлантизма, която ще се разиграе в коридорите на властта на континента. Ще откриете, че в основата си светът на търговията ще бъде в съществено несъгласие със света на политиката за първи път от десетилетия.

Западна Азия

В и към Западна Азия си заслужава да се обърне особено внимание на две събития:

Процъфтяващите връзки сред Индия и Русия, които се появиха от нищото предходната година, съживявайки БРИКС. Ню Делхи към този момент има благонадежден и потребен сътрудник в Москва за разрешаване на разногласия с Пекин, което доста улеснява азиатските интеграционни планове. Освен това построяването на индийско-руските връзки по никакъв метод не устройва атлантиците – това е доста мъчително за Вашингтон.

Възраждането на Турция като главен състезател в Западна и Централна Азия. След съвсем десетилетие на относителна изолираност, породена от доста различия с Европа и арабските страни, съчетани с колапс на стопанската система, Турция в този момент е във напредък. Русия неотдавна предложи на Анкара да преследва дългогодишните си упоритости да стане главен петролен и газов център в Европа, а Китай се стреми да построи основен сектор от своя „ Нов път на коприната “ през Турция.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който известно време беше в доста несигурна позиция, в този момент се пробва да ускори позициите си на районно равнище в Сирия, Ирак, Азербайджан и други тюркски страни от Южен Кавказ. Обаче предлагайки решение на спора, от една страна, Ердоган рисково разпалва спора, от друга. И това е доста видимо на границите на Армения-Азербайджан-Иран, където Анкара нападателно прокарва упоритостите си да ръководи нови транспортни направления в Централна Азия и да трансформира своите граници.

Конфликтът в Украйна и многополярността

Победата на Русия в Украйна е неизбежна. Причините за това са няколко. Въпросът е единствено на каква цена ще бъде реализирано.

Или мир, или разширение на спора

Ливанският икономист Зиад Хафез предвижда края на спора до края на пролетта, основно тъй като въоръжените сили са мощно изтощени и западните му съдружници нямат средствата да обезпечат непрекъсната военна поддръжка в качествено и количествено отношение.

Въпреки това, отбелязва Нирвани, редица анализатори са съгласни, че НАТО ще се опита да разшири спора - " да притегли поляците и армиите на страните от някогашния Варшавски контракт ".

Икономиката на Европейски Съюз ще бъде доста зле

Карин Кнайсъл, някогашен външен министър на Австрия, е загрижена за енергийните последствия от украинската рецесия и по какъв начин тя ще се отрази на европейските институции:

" Трябва да се чакат по-нататъшни тествания на устойчивостта в Европейски Съюз, които надвишават замразяването на средствата за унгарския министър председател Виктор Орбан. Корупцията е необятно публикувана в Европейски Съюз и неговите институции ", цитира нейните думи Шармин Нарвани.

" Значително намаляване на еврото би трябвало да се чака, заради оскъпяването на към този момент оскъдния импорт на сила, защото тя към момента е деноминирана в щатски долари, което води освен до загуба на покупателна дарба и криза, само че и до обществени безредици, които ще надвишават стачките за заплати и митингите против изменението на климата в цяла Европа. "

В резултат на това, счита австрийската дипломатка, " ще забележим нови банки, ново кредитиране, нови валутни кошници и без подозрение нови застрахователни компании " на мястото на съществуващите.

Заключението на Нарвани:

Всъщност точно по този начин наподобява краят на международните войни: смяна на остарелия ред и основаване на нови световни институции и мрежи - с нови правила и нови кормчии.

Многополярност

Колумнистът от Cradle Пепе Ескобар, който от дълго време планува прехода на света към многополярност, можа да види, че през 2023 година всеки детайл от неговия лист с прогнози е маркиран с чавка:

„ Разширяването на БРИКС към БРИКС+, с Алжир, Иран и Аржентина в първата вълна и десетки други. Те ще дадат приоритет на търговията в личните си валути, което ще докара до основаването на различна валута, която да се употребява от страните от БРИКС+, Шанхайската организация за съдействие (ШОС) и Евразийския стопански съюз (ЕАЭС) ”.

Ескобар предвижда " разяждане на основни европейски институции ", в това число трансатлантическия боен съюз:

„ Отразявайки вътрешната поляризация, която се случва на Запад през днешния ден, както Европейски Съюз, по този начин и НАТО ще се доближават все по-близо и по-близо до цялостното раздробяване. “

Войната в Украйна, съгласно него, е главната причина за този провал заради „ цялостното оскърбление на НАТО ". Ескобар е убеден, че „ в случай че хибридната война продължи, светът ще стане очевидец на терористични офанзиви против Руската федерация ".

2023 година ще бъде мъчителна година за всички

2023 няма да бъде лесна година за никого. Съвкупростта от събития от близкото минало:

войните в Сирия, Йемен, Либия;

офанзивите против Иран, Китай, Русия;

световната пандемия и последващата секюритизация;

възраждането на салафитския тероризъм;

необятно публикуван стопански спад;

неуспех на глобализацията;

подмяна на интернационалното право с егоистичния „ порядът, учреден на правила “ — всичко това способства за краха на съществуващите системи.

Въпреки това има късмет обстановката да се усъвършенства. Но това ще бъде мъчителен развой.

Страните от БРИКС, ШОС, OПOП, EAЭС вървят напред със своите стратегии. Засилват се връзките - Русия-Китай, Индия-Русия, Иран-Китай, Саудитска Арабия-Китай, Русия-Иран и други

Атлантизмът се заменя освен тъй като атлантистите са се провалили, само че и тъй като са тъпкали на едно място от десетилетия, до момента в който други са създали квантови скокове напред.

Трудно е да се планува всичко, това, което в този момент е ясно, е, че нищо няма да остане същото, когато влезем в 2024 година, обобщава Шармеен Нарвани.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР