В света има редица малки и големи музеи, от странни

...
В света има редица малки и големи музеи, от странни
Коментари Харесай

От "Титаник" до водката на Тръмп

В света има редица дребни и огромни музеи, от странни по-странни. Обект на независими експозиции са нудлите, фалосите, бодливата тел, бонбоните, паразитите, дори нашийниците за кучета. Съществува и Музей на неуспеха. Първоначално той отваря порти в Хелзинборг, Швеция, само че експозицията е пътуваща и е била също във Франция, в Калифорния (САЩ), в Китай, Южна Корея, Канада...

Коронавирусната пандемия опустоши като вихър експозициите на всички места по света. Някои затвориха краткотрайно, други - вечно, а мнозина се принудиха да качат огромна част от сбирките си онлайн. Това направи и Музеят на неуспеха, в който могат да се видят зелен кетчуп, пластмасово колело, електрошокова маска за лице, филм на DVD за еднократна приложимост, който може да се гледа единствено 48 часа, и други нововъведения, за които в никакъв случай не сме чували по една причина: всички те са се провалили и бързо-бързо са били спрени от пазара.

Оказва се, че

 

80-90% от предприемаческите инициативи са несполучливи

 

Само през 2019-а на международния пазар са пуснати над 35 000 нови продукта - и множеството от тях са потънали безследно в бездната на неуспеха. " От него може да се научи доста повече, в сравнение с от триумфа ", твърди основателят и куратор на музея Самюел Уест. " Ние величаем триумфа и демонизираме неуспеха ", твърди той в изявление пред немското сп. " Шпигел ". " Това е неправилно, тъй като неуспехът е в основата на всяка иновация. Освен това с сходно отношение по тематиката хората се опасяват да рискуват. "

Уест е лекар по логика на психиката. В продължение на 10 години той изучавал иновациите в съдействие в различни компании. Чудел се дали да напише книга, или да провежда семинар по тематиката. Но откакто посещава Музея на разрушените сърца в Загреб, Хърватия, той взема решение - и той ще направи музей, само че на неуспеха. Първоначално в сбирката са показани 51 издънки.

Днес са над три пъти повече. От реплики на исторически провали като " Титаник " до малко познатия шведски транспортен съд " Васа " от XVII век, който трябвало да бъде най-мощният военен транспортен съд за тези времена, само че потопен безславно още с първото стартиране на вода. 

Музеят на неуспеха, обратно на името си, се оказва триумф. Но 

 

Самюел също познава горчивия усет на издънката:

 

" Когато купих домейна за страницата на музея - https://museumoffailure.com/, бях доста разчувствуван. Казвах си: " Леле, това е страхотна концепция, грубо ". Купих го, мисля, че пиех бира тогава, не съм сигурен. Няколко дни по-късно получих имейл за удостоверение: " Поздравления, вие регистрирахте Musuumoffailure.com "... Ха-ха-ха. Написал съм неверно " музей ". Уест получава и други уроци от учебното заведение на неуспеха. През 2019-а шведският вестник The Local заяви, че той е оповестил фалит, откакто Никлас и Джери Мадсен заведоха дело против него за права върху половината от концепцията (и приходите от нея).

Музеят си дава сметка за това, че не всички се учат от грешките си. По време на президентския мандат на Доналд Тръмп експозицията включваше олтар на известния бизнесмен, където са изложени неговите бизнес издънки: настолна игра " Тръмп ", сходна на " Монополи " ; водка, говежди пържоли и лед с марката " Доналд Тръмп ". Тръмп е имал и самолетна компания и казина, които не са се оказали успешно бизнес начинание.

В Музея на неуспеха

 

има също изповедалня за издънки,

 

където можеш да направиш обществен своя личен неуспех. Признанията са на всички места, споделя психологът и разказва персоналните истории на посетителите, измежду които най-чести са несполучливите бракове (понякога до три един след друг), както и чувството за неуспех като родител.

Предметите се обновяват от време на време. В началото Самюел ги купувал от кое място ли не, откакто нашумял, почнали да му пращат и дарения. Повечето му експонати са от Северна Америка и Европа, само че има и любопитни образци за противоположното - като секс кукла от Китай.

" Куклата е от 2016-а. Висококачествена и доста скъпа. В Китай стопанската система на шерването заема огромен дял. Става въпрос за артикули и услуги като AirBnB и Uber, където не притежаваш нещата, а просто ги отдаваш чартърен. Усещате ли накъде удрям? И по този начин, компанията решила, че секс куклата им е доста скъпа и елементарният, средностатистически човек не може да си разреши секс кукла за 3000 евро. Но пък може да желае да я употребява единствено за ден. Компанията стартирала с бизнес концепцията за приложение, с което си поръчваш секс куклата. Например - поръчваш си Мис Африка, Мис Азия, Мис Европа и по този начин до пет модела. Поръчваш куклата, която искаш, доставят ти я, носят я до у дома или до офиса или където искаш да я ползваш. Има си и указания. Куклата е за теб в идващите 24 часа. Струва 40 евро, което си е много рационална цена. После идват, взимат куклата, почистват я и я пращат на идващия. (...) Компанията оцеляла цели три дни. Обаче най-якото е, че ни подариха една кукла ".

След сложната пандемична година през това лято музеят отпътува за Тайпе, Тайван.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР