В Свежен започва консервиране и реставриране на Серафимовата къща, която

...
В Свежен започва консервиране и реставриране на Серафимовата къща, която
Коментари Харесай

Започна реставриране на Серафимовата къща

В Свежен стартира консервиране и възстановяване на Серафимовата къща, която датира отпреди 300 години. Тя е монумент на културата и е най-старият архитектурно-исторически обект в селото.

За последно реституция на Серафимовата къща е направена през 90-те години. Уникалното в нея е, че тя е без прозорци, има достоверно огнище и скривалища, които е употребявал Васил Левски.
Маринела Георгиева - проектант: Интересно е това, че Левски е бил на визити при своя чичо даскал Гено, също по този начин при нужда са се укривали в секрети скривалища, които се намират зад долапите на къщата и на пръв взор не може да се подозира даже за тяхното битие. Също по този начин е имало опция да се излиза през подпокривното пространство.
Освен капандурата на покрива ще бъдат възобновени входното стълбище и трета стая, която се е намирала при входа на къщата. Кметът на селото уточни, че крайната цел на плана е мястото да се трансформира в културен център.
Христо Енков - кмет на с. Свежен: Ние нямаме право да забравяме нашата родова памет, ние нямаме право да губим такива като къщата на полк. Серафимов, като костницата, като старите църкви, нямаме право.
Паралелно със Серафимоната къща ще бъдат консервирани останките на изгорялата през 1877 година черква на Свети Георги. Тя се намира в непосредствена непосредственост до къщата и неотдавна са били разкрити каменните ѝ основи.
Маринела Георгиева: Абсидата ще бъде частично повдигната и ще се направи акомодация, с цел да може защото няма иконостас, само че ще се обезпечат места за четирите непокътнати икони, с цел да може да се резервира духа на мястото.
Между църквата Свети Георги и Серафимовата къща ще бъде построен интерактивен център. Цялостния план би трябвало да бъде осъществен за период от три месеца с целеви средства от страната в размер на 820 000 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР