В студиото на предаването „Брюксел 1“ гостува Левон Хампарцумян, председател

...
В студиото на предаването „Брюксел 1“ гостува Левон Хампарцумян, председател
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Еврото ще забърза икономиката

В студиото на предаването „ Брюксел 1 “ гостува Левон Хампарцумян, ръководител на Български конгрес на бизнес водачите в диалог за въвеждането на еврото у нас.

Хората, които имат депозити или спестявания в левове, какво става на 1 януари 2024?

Автоматично се превалутират и най-вероятно това ще е или с някакви дребни такси и комисионни, или напълно без. Ще бъде разисквано, само че при всички случаи няма да бъде източник на далавера и загуба. Технически има метод това да се направи. Инфлацията няма нищо общо, инфлацията съществува и без евро, и без лев. Най-вероятно ни чака един интервал на инфлация след пандемията, първо се надяваме да има стопански взрив, стопански напредък, което постоянно е обвързвано с инфлация. И там към този момент инфлацията се отразява по друг метод на другите хора, тъй като един младеж, който в този момент влиза в трудови взаимоотношения или прави компания, вероятността да получи по-висока цена на труда си е по-голяма, само че някой, който си е натрупал едни пари и разчита на тях, може би ще загуби. Това са естествени неща, които се случват, само че не са свързани с това, дали е лев или евро, а с характерност на българската стопанска система.

Кой е най-успешният опит за приемане на еврото досега?

Аз мисля, че би трябвало да гледаме страни, които са признати по-скоро, тъй като разпоредбите за приемане също се развиват. Държави като Словения, Словакия са страни, които релативно скоро са приемали еврото и можем да вземем от тях чисто на практика и механически опит. Аз не бих споделил, че една е по-успешна от друга. Всъщност, там триумфът е групов, всички влизат в един освен политически, само че и стопански съюз на едно по-високо равнище.

Ако приказваме за стандарта на живот на българина? Какво се чака като приемем еврото?

Стандартът на живот на българина ще зависи от триумфа на стопанската система, а не от това в какви единици го мерим. По-отношение на дейната част на стопанската система, би направило стопанската система да върти на малко по-бързи обороти, само че това не е единственото належащо изискване, с цел да пораства стопанската система. Еврото го приемете като кординатната мрежа, в която мерим, линийката, с която мерим нещо.

Приемането в еврозоната подсигурява ли ни липса на разтърсвания, каквито изпитахме с КТБ, да вземем за пример?

Намалява внезапно вероятността от такива разтърсвания. В еврозоната има банкрути на банки, има и банки, които са в затруднено състояние, само че възможностите са задоволително рано да се спрат такива процеси или в случай че инцидентно стане, възможностите да се оправим с това са по-добри, в случай че сме в еврозоната. Не забравяйте, България като икономически оборот е 0,4%, 0,5% от целия икономически оборот в европейската общественост, тъй че ние не сме доста огромна стопанска система и е хубаво да сме част от нещо по-голямо и по-стабилно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР