В студиото на Още от деня“ Здравко Здравков заяви, че

...
В студиото на Още от деня“ Здравко Здравков заяви, че
Коментари Харесай

Здравко Здравков: Живеенето по периферията на града вече не е лукс

В студиото на „ Още от деня “ Здравко Здравков съобщи, че построяването на първокласни комплекси за живеене в периферията на града, до където няма подобаваща инфраструктура, не е резистентен модел за развиване на столицата. Той добави, че моторизацията на града доближава стряскащи равнища, като за месец са регистрирани над 10 000 нови автомобила. Той добави, че ще се вкарат ограничения, с които хората да се поощрят да слязат от колите си, като се направи градският превоз по-бърз и по-достъпен.

Здравко Здравков удостовери, че има съществено оживление на пазара за парцели в София, въпреки че има много самостоятелноживеещи хора. Според него наклонността на увеличение на популацията на София и другите огромни градове като Пловдив и Варна ще продължи, тъй като урбанизацията е международна наклонност.

Според основния проектант има голям проблем с отчуждаването на улици, върнати като реститутни парцели под формата на ниви и аграрни земи, без да се регистрира, че са към този момент урегулирани парцели. Така се постанова да се изразходват обществени средства, с цел да се отчуждят улиците в новите квартали и да могат да се поддържат от общината.
Здравко Здравков, основен проектант на София: Дълги години строителството в влиятелните квартали се позволяваше, без да се отчуждят улиците. Срещам отпор и в двете страни - не може да се позволи строителство без отчуждена улица, а вложителите се сърдят. Столична община влага голям запас за откупи реститурианите парцели. Хората се нервират, че не виждат крайния резултат, само че борбата за улиците е голяма. Така не позволяваме към този момент строителство, без улиците да са отчуждени, с цел да подсигуряваме, че ще бъдат построени обществените мероприятия.
Той добави, че се непрекъснато се търси излаз от обстановката.

Според Здравков има законопроект, в който да се регламентира образът на София.
Здравко Здравков, основен проектант на София: В законопроект се предлага да се вкара разпоредба за градската среда, която да регламентира партери, гаражи, места за паркиране, за климатици, за реклами, кошчетата за отпадък и настилките. Чувам разнобой от бизнесмени, които ще пострадат от това, само че би трябвало да има правила, които да важат за всички.
Той добави, че се търси позволение и на казуса с високите здания, като стремежът е да се дефинират местата, където могат да бъдат ситуирани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР