В студиото на Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев

...
В студиото на Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев
Коментари Харесай

Вълчев: Има проблем с безотговорните родители, които спират децата си от училище

В студиото на „ Още от деня “ просветителният министър Красимир Вълчев разяснява въвеждането на по-строги наказания за разпределяне на обществени помощи на родители, които не изпращат децата си на учебно заведение. Той обаче съобщи, че са нужни по-строги наказания и призна, че липсват задоволително принадлежности за насила. Вълчев разяснява и концепцията за наложителна матура по математика, като дефинира диалога по тематиката като доста значим, само че добави, че е рано за въвеждането ѝ.

Има проблем с безотговорните родители, които не обезпечават правото на образование на децата си, поради което се вкарват по-строги санкции, съобщи министърът на образованието. Ще бъдат наранени и други помощи като еднократната помощ за първокласник, да вземем за пример.

" Необходими са ни по-големи наказания, само че е значимо да се каже, че не се стопира помощта за детето, а се пренасочва към учебното заведение ", изясни Вълчев.

Така ще се обезпечи, че паричната помощ ще отиде за образованието на детето, като с нея ще се закупуват просветителни произведения, облекла или обувки, разясни министърът. Затяга се и контролът над издаването на подправени медицински бележки, като към този момент има санкциониран за това доктор.

Има голям брой сегрегирани учебни заведения с най-вече деца от ромски генезис, където проблематичните възпитаници са доста. В такива „ обособени квартали “ страната би трябвало да се намеси с работа на терен, като с това ще се заемат учители, обществени служащи, полиция, изясни министърът. Учителите ще бъдат в допълнение подготвени и в допълнение платени за това.

" Липсват принадлежности за насила. Не можем да накараме родителите с доста начини да обезпечат обучение на децата си, което е тяхно обвързване ", сподели още Вълчев.

Диагнозата за липса на фрагменти по математически и естествени науки е вярна, само че е прекомерно рано за въвеждането на наложителна матура по математика, каквато е концепцията на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Идеята обаче си коства да се разиска, съобщи министър Вълчев.

Вече четвърта година се понижава броят на студентите по избрани специалности, като се усилва приемът в инженерно-техническите, аграрните, педагогическите и природо-математическите специалности, изясни Красимир Вълчев. Обмисля се въвеждането на трета стипендия, предопределена за най-големите отличници.

Има присъединяване на бизнеса в образованието, само че това би трябвало да се разшири, съобщи Даниел Вълчев. Строителните и техническите браншове работят добре, като оферират практики, вземат участие в настоятелства, като има и някои, които подаряват средства на висши учебни заведения, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР