В стремежа си да парализира износа на украинска селскостопанска продукция

...
В стремежа си да парализира износа на украинска селскостопанска продукция
Коментари Харесай

Войната | Русия е обявила учения в изключителната икономическа зона на България в Черно море

В устрема си да сковава износа на украинска селскостопанска продукция по море след рухването на така наречен " зърнена договорка ", Русия подхваща все по-безрасъдни нападателни дейности, които могат да я вкарат в директна военна борба с НАТО. След като преди три дни нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и единствено на към 200 метра от територията на натовска Румъния, в този момент Кремъл наподобява подхваща провокативни дейности и по отношение на България.След вчерашното съвещание на съвета НАТО - Украйна в Брюксел изненадващо стана ясно, че военноморските сили на Руската Федерация се пробват да наложат ограничаване в корабоплаването в Черно море, което визира така наречен " изключителна икономическа зона " (ИИЗ) на страната ни. " Съюзниците означиха, че новата съветска зона за предизвестие в Черно море, в границите на изключителната икономическа зона на България, основава нови опасности за неправилни сметки и ескалация, както и съществени спънки пред свободата на корабоплаването ", се споделя в изказването след срещата, извършена в сряда следобяд. Нарушен ли е българският суверенитет " Руската федерация изпрати обществена нотификация за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България ", потвърдиха през днешния ден за " Капитал " и от българското министерство на защитата. " Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура. България и съдружниците не престават регулярните действия по засилено наблюдаване в зоната на отговорност на НАТО в сходство с решенията в границите на алианса ", допълват от военното ведомство. " НАТО и съдружниците ускоряват наблюдението и разузнаването в региона на Черно море, в това число с морски патрулни самолети и дронове. ", разясняват и от щаб-квартирата на алианса.
Прави усещане, че оповестената от съветския флот " краткотрайна предупредителна зона " не просто не е наоколо до водите към Крим, към три четвърти от нея се намират в българската " изключителна икономическа зона "
В устрема си да сковава износа на украинска селскостопанска продукция по море след рухването на така наречен " зърнена договорка ", Русия подхваща все по-безрасъдни нападателни дейности, които могат да я вкарат в директна военна борба с НАТО. След като преди три дни нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и единствено на към 200 метра от територията на натовска Румъния, в този момент Кремъл наподобява подхваща провокативни дейности и по отношение на България.

След вчерашното съвещание на съвета НАТО - Украйна в Брюксел изненадващо стана ясно, че военноморските сили на Руската Федерация се пробват да наложат ограничаване в корабоплаването в Черно море, което визира така наречен " изключителна икономическа зона " (ИИЗ) на страната ни. " Съюзниците означиха, че новата съветска зона за предизвестие в Черно море, в границите на изключителната икономическа зона на България, основава нови опасности за неправилни сметки и ескалация, както и съществени спънки пред свободата на корабоплаването ", се споделя в изказването след срещата, извършена в сряда следобяд. Нарушен ли е българският суверенитет " Руската федерация изпрати обществена нотификация за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България ", потвърдиха през днешния ден за " Капитал " и от българското министерство на защитата. " Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура. България и съдружниците не престават регулярните действия по засилено наблюдаване в зоната на отговорност на НАТО в сходство с решенията в границите на алианса ", допълват от военното ведомство. " НАТО и съдружниците ускоряват наблюдението и разузнаването в региона на Черно море, в това число с морски патрулни самолети и дронове. ", разясняват и от щаб-квартирата на алианса.
Прави усещане, че оповестената от съветския флот " краткотрайна предупредителна зона " не просто не е наоколо до водите към Крим, към три четвърти от нея се намират в българската " изключителна икономическа зона "
Въпросната " изключителна икономическа зона " съгласно Конвенцията по морско право не е част от териториалните води на България, която се простира на 12 морски благи от брега и върху които страната ни упражнява цялостен суверенитет. Тя може да навлезе до 200 благи (370 км.) във вътрешността и на нейна територия всяка страна може да упражнява суверени права, т.е. да експлоатира морските запаси в това число да добива първични материали от дъното. Поради дребния размер на Черно море обаче нито една от страните не се възползват от цялостния размер на своите ИИЗ, а прецизират границите им със съглашения между тях. Най-източната точка на българската изключителна икономическа зона се намира на към 220 км. от нос Шабла, където граничи с водите към анексирания от Русия Кримски полуостров.

Прави усещане обаче, че оповестената от съветския флот " краткотрайна предупредителна зона " не просто не е наоколо до водите към Крим. На процедура към три четвърти от нея се намират в българската " изключителна икономическа зона ", което наподобява на откровена провокация. Във въпросния регион хидрографската работа на Руската федерация осведоми за " осъществяване на ракетни стрелби от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023 ", като афишира региона като " рисков за мореплаване ". На процедура това ще направи невъзможни придвижването на каквито и да търговски плавателни съдове, риболова, както и възможния проучвателни дейности за рандеман на петролни и газови находища.
Реклама Ще има ли " зърнен кулоар " по крайбрежието ни?
Организирането на " учения " в непосредствена непосредственост до териториалното море и прилежащата му 12-милна зона би трябвало да се пояснява като дръзка провокация към НАТО и в подтекста на неофициалните изказвания от украинска страна, че може да контракти морски кулоар през крайбрежните води на Румъния и България. Намек за решение в тази посока се вижда и в известието след вчерашната среща на комисията НАТО - Украйна. " Съюзниците приветстваха продължаващите старания на Турция за възкръсване на зърнената договорка и напъните на други съдружници - в това число България и Румъния - както и на Европейския съюз и Организация на обединените нации, с цел да се даде опция за продължение на износа на украинско зърно по суша и море ", се споделя в изказването. Все отново Русия надали би посмяла да опита да нападна плавателни съдове, намиращи се в териториалните води на България, защото това непосредствено би я вкарало във война с всички натовски страни. Дрънкането на оръжие в " изключителната икономическа зона " на страната ни обаче основава действителен риск за непровокирани погранични произшествия и следваща мъчно контролируема серпантина на опълчването.

" Русия носи цялостната отговорност за нейните рискови и ескалационни дейности в Черноморския район. Москва би трябвало да спре да употребява глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с дестабилизация на питателните доставки. ", разяснява в този подтекст генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И обобщава: " Действията на Русия крият и обилни опасности за стабилността на Черноморския район, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците ускоряват поддръжката си за Украйна и покачват своята зоркост. Оставаме подготвени да пазиме всеки инч съюзническа територията от всякаква експанзия. "
Свързани публикации Пшеницата – новото оръжие на Русия против Украйна 26 юли 2023, 09:17 Войната | Русия се отдръпва от зърнената договорка с Украйна 17 юли 2023, 13:54 Потъването на крайцера " Москва " – най-тежкият удар по военния имидж на Русия 18 април 2022, 08:07 Бойният флот се готви за " по-опасно " Черно море 15 април 2022, 14:03 Мините в Черно море към този момент наподобяват на диверсионна интервенция 28 март 2022, 17:57 " Руска рулетка " в Черно море 12 ноември 2021, 12:18 Защо флотът на НАТО тренира край Одеса 29 юни 2021, 16:01 Флотът на Съединени американски щати обмисля разполагане на повече разрушители в Европа 19 април 2021, 15:17 Ще кипне ли Черно море 14 декември 2018, 14:23 Малката крайбрежна " студена война " 19 юли 2014, 12:44

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР