Американският президент Джо Байдън подписа пакета от закони за допълнителна

...
Американският президент Джо Байдън подписа пакета от закони за допълнителна
Коментари Харесай

Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна

Американският президент Джо Байдън подписа пакета от закони за спомагателна военна помощ за Украйна. Текстовете към този момент минаха през двете камари на Конгреса. Така евентуално още тази седмица Вашингтон ще възобнови оръжейните доставки за Украйна.

Киев се нуждае незабавно от три категории въоръжение - средства за противовъздушна защита, ракети със междинен и огромен радиус на деяние и артилерийски снаряди. Новата американската помощ от 61 милиарда $ дава отговор навръх тези потребности.

Отблъскването на съветската опасност от въздух е от основно значение за отбраната на украинските градове и сериозна инфраструктура като електроцентрали. Само през тази година Русия е изстреляла против страната 1200 ракети, над 1500 дрона и 8500 управляеми бомби, уточни преди дни президентът Зеленски.

Той съобщи, че страната му се нуждае от най-малко още седем противовъздушни системи Пейтриът. Новата помощ за Киев включва и зенитни ракети с по-малък радиус на деяние, портативни установки Стингър и муниции за системите за залпов огън Хаймарс.

Заради липса на огнева мощност от октомври Украйна е изгубила 583 квадратни километра територия. Хаймарс изстрелват управляеми муниции от мобилни платформи, след което бързо сменят местоположението си преди да бъдат открити и атакувани от съветските сили. Киев получава и в допълнение количество бойни машини за пехотата Брадли.

Новата американската помощ ще реши частично и острия недостиг на снаряди за към този момент доставените гаубици М777. От февруари 2022 Вашингтон е изпратил два милиона от тези муниции в Украйна, само че фронтът се нуждае от по-големи размери.

" До часове, безусловно до часове, ще стартираме да изпращаме на Украйна муниции за противовъздушната защита, за артилерия, ракетни системи, както и бронирана техника. Този пакет е инвестиция освен в сигурността на Украйна, само че и в сигурността на Европа и нашата лична сигурност ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Предстои предаване на Украйна и на дългобойната версия на ракетните системи Атакамс с обсег 300 километра. Те могат да доближават до Крим, който Русия употребява като предпазена военноморска база.

Москва повтори тезата си, че далекобойните оръжия за Украйна ще принудят Русия да разшири своята буферна зона. Кремъл отхвърли да разяснява дали съветските сили ще подхващат удари против транспортните коридори или центровете за депозиране на западни въоръжения за Украйна.

" Този въпрос е повече в компетенцията на нашите въоръжени сили, които организират специфичната военна интервенция. Така че ние не сме способени да кажем нещо по въпроса ", добави представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Скоро следва и влизане в деяние на бойните самолети Еф-16, които са отпуснати преди сегашния американски транш. Многоцелевите машини от Дания, Нидерландия и Съединените щати ще бъдат доста попълнение в арсенала на Украйна, която към този момент изпрати свои водачи за образование в Румъния.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР