В столицата на Молдова бяха организирани нови протести с искане

...
В столицата на Молдова бяха организирани нови протести с искане
Коментари Харесай

Нови антиправителствени протести в Молдова, подкрепени от проруски олигарх

В столицата на Молдова бяха проведени нови митинги с искане държавното управление да субсидира сметките за сила и да " не въвлича страната във войната ". Хилядите протестиращи, които излязоха по улиците на Кишинев, бяха проведени от група, нарекла себе си " Движение за народа ". Те са подкрепени от проруската молдовска партия " Шор ", която има шест места в 101-местния законодателен орган на страната. Демонстрантите развяваха молдовски флагове и свиреха с клаксони, като доста от тях призоваваха президента на страната да се отдръпна. Те скандираха: " Долу Мая Санду! ", " Долу диктатурата! ".Десетки рейсове докараха протестиращите от цялата страна, което докара до тапи, защото стотици служители на реда, изпратени да подсилят сигурността, ревизираха влизащите в столицата коли.Лидерът на партия " Шор ", молдовският олигарх в заточение Илан Шор, упрекна полицията, че се пробва да " осуети мирния протест ". " Борбата със личния народ е последното леговище на тираните и началото на тяхното проваляне ", съобщи Шор, който е включен в листата със наказания на Държавния департамент на Съединени американски щати като работещ за съветските ползи.

 
 Moldova Protest AP Участници в митинга носят бели гълъби, " знак на мира ". Снимка: АП.
Това е вторият антиправителствен протест, извършен в Кишинев в границите на две седмици, който се случва на фона на възходящите опасения от опити за дестабилизиране на Молдова, прилежаща на Украйна.

На 13 февруари президентът Санду изложи тезата си за скрит план от страна на Москва за събаряне на държавното управление, с цел да се сложи страната " разполагаем на Русия " и да се отклони от курса ѝ към присъединение към Европейски Съюз. Русия изрично отхвърли нейните изказвания.Партията " Шор " инициира и поредност от антиправителствени митинги, които предходната есен раздрусаха Молдова - претендент за участие в Европейския съюз от юни предходната година, защото тя се бореше да се оправи с остра енергийна рецесия, откакто Москва фрапантно понижи доставките на природен газ.Приблизително по същото време държавното управление на Молдова изиска от Конституционния съд на страната да разгласи партията " Шор " за противозаконна. Антикорупционната прокуратура на страната твърди, че митингите са били отчасти финансирани с съветски пари.Протестът се организира и ден откакто молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) заяви, че е експулсирала двама задгранични жители, които са били уличени в осъществяването на " подривни дейности " за дестабилизиране на Молдова. От Разузнавателна служба на Великобритания обявиха, че двойката интензивно е следила и документирала обществените и политическите процеси в Молдова, в това число митингите, които съгласно тях са били " проведени в столицата от избрани политически сили ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР