В столица Лима се разразиха сблъсъци между силите за сигурност

...
В столица Лима се разразиха сблъсъци между силите за сигурност
Коментари Харесай

Импийчмънтът на президента на Перу предизвика недоволство

В столица Лима се развихриха конфликти сред силите за сигурност и протестиращи против импийчмънта на президента Мартин Вискара , заяви БГНЕС, базирайки се на Би Би Си. Вчера конгресът на страната гласоподава импийчмънт на Вискара поради изказванията, че е възлагал държавни поръчки в подмяна на подкупи. Размириците настъпиха, когато ръководителят на конгреса Мануел Мерино постави клетва като краткотраен президент на страната. Има опасения от възходящата политическа рецесия, защото Перу е изправен пред сериозен стопански спад, провокиран от пандемията на ковид.
Президентът Вискара се радва на непрекъсната поддръжка измежду доста гласоподаватели поради опитите си за промени. Като самостоятелен, той неведнъж се сблъсква с конгреса и някои от неговите поддръжници назовават свалянето му от служба прелом. Преди това, Вискара съобщи, че ще одобри гласуването за импийчмънт, няма да предприеме никакви правни дейности и ще напусне президентския замък. Но във вторник той сложи под въпрос „ законността и легитимността “ на отстраняването му.
 Върховният съд в Перу утвърди процедурата за импийчмънт на президента Върховният съд в Перу утвърди процедурата за импийчмънт на президента
Върховният съд на Перу отхвърли предлагането на държавното управление за блокиране на процедурата по импийчмънт на президента Мартин Вискара,...
Очаква се Мерино да поеме президентството до юли 2021 година, когато изтича мандатът на досегашния президент.  57-годишният Вискара отхвърли изказванията, че е приемал подкупи в размер на 640 000 щатски $ до момента в който е бил губернатор на южния район Мокегуа. Той стана президент през март 2018 година и беше замесен в яростна борба с конгреса, който е доминиран от конкурентни партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР