В Столичната община представят научно-приложно изследване на тема "Изследване и

...
В Столичната община представят научно-приложно изследване на тема "Изследване и
Коментари Харесай

Фандъкова с лоши новини за мръсния въздух в София

В Столичната община показват научно-приложно проучване на тематика "Изследване и установяване на приноса на разнообразни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база проучване на химическия им състав и използване на рецепторни модели ".

Изследването е направено от Национален институт по метеорология и хидрология по искане на Столичната община и с поддръжката на Министерството на образованието. В конференцията вземат участие проф. Христомир Брънзов – шеф на Национален институт по метеорология и хидрология и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Подготвяме третата със период 2021-2026 година Направихме живо партньорство с Национален институт по метеорология и хидрология. По мое гледище бяха отпуснати 300 000 лева за застраховане на научно-приложно проучване за приноса на разнообразни източници за замърсяване на въздуха в София на база химичния им състав. Целта е на база на няколко проучвания да предвидим и насочим напъните към съответни ограничения, значими са източниците на замърсяване, те се трансформират с времето ", изясни Фандъкова.

"Транспортът и битовото горене са най-големите замърсители на въздуха в София, вземат се проби в продължение на денонощие, обработват се, прави се разбор в две упълномощени лаборатории в България и Хърватска.

Използват се две системи за проучване на праха във въздуха и проучване на въздушните маси, с цел да се открият външните замърсители ", показа проф. Брънзов.

От 7 януари 2019 година до 2 февруари 2020 година е извършено изследването - първият източник е почвата, прахът от улиците, паркирането на тревните площи е една от аргументите, това е 25 %, вторият е изгаряне на биомаса - 23 %, транспорт на фини прахови частици отвън София и третия, изгаряне на боклуци е идващия, превоз и промишленост са останалите причинители на замърсяване на въздуха.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР