В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни

...
В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни
Коментари Харесай

Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа

В Стара Загора ще се построи една от осемте водородни долини в Европа. Този план е важен за позиционирането на България като място за нововъведения. Работим интензивно, с цел да привличаме стратегически вложители, които да поддържат развиването на нови технологии, на браншове с висока добавена стойност, в основата на които са хората и геният на България.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа на работна среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров  Живко Тодоров Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 година в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „ Ромен, регионалния шеф Ива Радева, заместник-кметовете Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев, зам.-ректорите на Тракийския университет доцент Емил Славов и проф. Дарина Заимова и изпълнителния шеф на Индустриална зона „ Загоре “ Радослав Танев.

Тракийският университет е координатор на плана „ Захир “, по който ще се влагат 32 млн. лева за построяването на първата атомна котловина в България. На срещата проф. Заимова заяви, че през днешния ден с Европейската комисия са подписали контракта за половината от финансирането по плана в размер на 16 млн. лева Министерство на нововъведенията и растежа ще обезпечи още 16 млн. лева по Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “. 

На срещата в общината бяха разисквани и ограниченията за привличане на вложители в района на Стара Загора. Министърът напомни, че белгийската компания „ ABEE “ съобщи капиталово желание да влага над 1 милиарда евро в три огромни плана в Стара Загора, Бургас и Пловдив. В Стара Загора се възнамерява да се построи цех за произвеждане на ново потомство акумулатори за автомобилната промишленост, оповестиха от пресцентъра на МИР. 



По-рано денем министър Стойчева участва на откриването на възобновения планетариум и кабинет „ Космически пътешествия в пространството и времето ” в Центъра за поддръжка за личностно развиване – Астрономическа обсерватория „ Юрий Гагарин “. В кабинета ще се реализират компютърни симулации на интервенции в космоса и пътешествия в пространството и времето. „ Сред отговорностите на Министерството на нововъведенията и растежа са галактическите технологии и проучвания. Затова за нас е безпределно наслаждение да забележим сходни образци, които построяват духа на въображението и предизвикват развиването на креативното мислене и устрема на хората да покоряват света. Едно от първите ни дейности в министерството бе да засилим включването на България в европейски мащаб като коопериращ член на Европейската галактическа организация. Имаме стартирани 44 плана на стойност над 8 млн. евро от взели участие 127. България стана 32-та страна, която се причисли към Споразуменията „ Артемида “ на НАСА за спокойно проучване на Космоса “, сподели министърът. 



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР