В сряда централната банка на Русия обяви нови мерки за

...
В сряда централната банка на Русия обяви нови мерки за
Коментари Харесай

Пет начина Западът да притисне още повече руската икономика

В сряда централната банка на Русия разгласи нови ограничения за ускорение на продажбата на задгранична валута десетократно, с цел да поддържа неуверената рубла. Въпреки че спадът в обменния курс на рублата след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна е посредствен знак за същинско финансово здраве, не може да се отхвърли, че финансовите наказания на Запада, контролът върху износа и други стопански ограничения имаха доста влияние върху съветската стопанска система. Макроикономическите проблеми на Русия единствено се усилват, защото нейните доходи от експорт - изключително на въглеводороди - не престават да понижават, а вътрешната й стопанска система от ден на ден се фиксира върху военновременното произвеждане за сметка на действителното икономическо развиване, написа Atlantic Council.

Но може ли да продължи? Тъй като бяха наложени по-сурови наказания, съветските старания за укриване се ускориха. За да усили в допълнение натиска върху режима на съветския президент Владимир Путин или даже да поддържа този напън, до момента в който Москва усъвършенства ограниченията си за укриване, Западът ще би трябвало да ускори глобите и други принадлежности за икономическо държавно ръководство. Разпадащата се съветска макроикономика и нестабилната вътрешна политическа сфера, след несполучливия прелом на създателя на Вагнер Евгений Пригожин и последвалата му гибел, може да подбуден западните политици да се възползват от опцията да извадят Путин и неговите центрове на власт още повече от равновесие.

Тези ограничения за икономическо държавно ръководство съставляват единствено един политически път от няколко в битката против съветската експанзия - в това число военна, икономическа и дипломатическа поддръжка за Украйна - и е малко евентуално сами по себе си да принудят Русия да се изтегли от Украйна в близко бъдеще. Но те могат да причинят проблеми на съветската система, в това число понижаване на военното произвеждане.

По-долу са пет съществени области, в които икономическият напън може да бъде в допълнение засилен.

1. Засилване на контрола върху износа

Веднага откакто съветските сили започнаха пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година, Съединените щати постановиха най-широкия надзор върху износа против Русия от края на Студената война. Те направиха това в партньорство с Групата на седемте (Г-7) и голям брой други страни, най-вече европейски, само че в това число Южна Корея, Австралия и Тайван. Целите на контрола включват по-специално високотехнологични продукти, като микрочипове и " необятен набор от продукти, с които Русия се стреми да развие стратегическите си упоритости ", съгласно Министерството на търговията на Съединени американски щати, водещата организация за използване и контрола върху износа. Недостигът, прибавя Министерството на търговията, " затова ще навреди на основните индустриални браншове на страната ".

Трудно е да се преувеличи обсегът на наложения надзор върху износа, даже в случай че медиите постоянно го показват на второ място след финансовите наказания и тавана на цената на петрола. Както някогашният помощник-министър на търговията на Съединени американски щати Кевин Улф го характеризира през май, " има малко останало за надзор, с изключение на главните търговски продукти и даже доста такива продукти стават обект на американски и съюзнически надзор, в случай че са от тип, който може да бъде преназначен да помогне на съветската военна машина ".

Правилата, даже и многостранните, са едно. Друго е ефикасното правоприлагане. Докладите изобилстват от неразрешени технологии и артикули, достигащи до Русия посредством комплицирани схеми на трети страни за отбягване на експортния надзор. Спирането на тези противозаконни канали е трудоемко и администрацията на Байдън ускори напъните си, с цел да посрещне предизвикването. От февруари 2023 година Бюрото по индустрия и сигурност на Министерството на търговията на Съединени американски щати и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати ускориха съдействието си за ориентиране към укриването, основано в Съединените щати. Освен това висши чиновници на Съединени американски щати пътуват по света, с цел да предизвестяват държавните управления да заобикалят да се трансформират в директни точки за противозаконна търговия.

Това са положителни стъпки, само че за разлика от финансовите наказания, които работят като спънка в относително дребен брой огромни световни финансови институции, експортьорите на артикули са доста по-широко публикувани и, което е от решаващо значение, не са били обект на същия натоварен взор от страна на Съединени американски щати, като банковия бранш. По-ефективното правоприлагане би изисквало повече упоритост и обилни вложения в съществуващата инфраструктура за съгласуваност и правоприлагане на контрола на износа в страните от Г-7.

Старата CoCom ( " Координационен комитет " ) група от държавни управления, които подкрепяха експортния надзор против Съветския съюз по време на Студената война, дава казус за такава интернационална съгласуваност. След Студената война CoCom се разшири, с цел да включи Русия и се трансформира във Васенаарското съглашение. Съединените щати и техните сътрудници може да се стремят да съживят координационен механизъм за надзор на износа, ориентиран против Русия в актуалната световна среда. CoCom 2.0 може да служи като непрекъсната група за реализиране на консенсус по отношение на рестриктивните мерки за експорт и средствата за противопоставяне на укриването в партньорските страни. Такъв механизъм евентуално ще се концентрира върху създаването и използването на споделени стандарти по аспекти на контрола на износа на национална и интернационална основа. Този вид метод на равнене на игралното поле би направил противодействието на укриването по-проста задача, в сравнение с е през днешния ден.

Например, правилата на " опознай своя клиент " са интернализирани в границите на банковата промишленост. Би било разумно Министерството на търговията на Съединени американски щати, което преразгледа своя метод към правоприлагането през последните години, да бъде по-близко до този на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати, с цел да ползва сходни концепции към високотехнологичните производители, спедитори, застрахователни компании и други надолу по веригата на доставки. Тези стандарти биха могли да бъдат хармонизирани между страните с еднообразно мислене посредством деен механизъм за съгласуваност. OFAC постоянно споделя, че постанова, с цел да насърчи спазването от други, а Министерството на търговията на Съединени американски щати може да предприеме сходен метод посредством дейности за използване против компании, медиатори, брокери и разнообразни медиатори, които демонстрират немарливост, с цел да обезсърчат другите. Споделянето на информация по отношение на укриването и използването, което към този момент се прави сред Съединените щати и основни сътрудници, може да се хармонизира постоянно.

Експортният надзор против Русия в никакъв случай няма да бъде херметичен; в края на краищата руската шпионска организация Комитет за Държавна сигурност (на СССР), в която Путин е израснал, посвети цялостен отдел на кражба на западни технологии. Но съвършеното използване не би трябвало да пречи на положителното осъществяване. Триенето, неефективността и спомагателните разноски на даже несъвършения надзор върху износа имат доста влияние, изключително върху стопанска система като съветската, чиято клептократична природа от горната страна надолу я лишава от резистентност.

2. Затегнете цената на петрола

През септември 2022 година Г-7 започва нова мярка, предопределена да понижи приходите на Русия от продажби на нефт, като в същото време резервира доставките на съветски нефт, с цел да избегне дефицит и ценови шокове. Таванът на цените на петрола се постанова посредством опасността от отвод на страните от Г-7 за доставка, обезпечаване и финансови услуги за всевъзможни продажби на съветски нефт над тавана на цената от шестдесет $ за барел. Първоначално таванът на цените беше отритнат като неупотребим от скептични анализатори и ръководители на енергийни компании, постоянно с подигравка. Но до момента - и макар многочислените обвинявания в машинация - задачите на високо равнище на тавана на цените наподобява са работили по предопределение: приходите от съветски нефт са намалели доста - заради някаква композиция от външни макроикономически фактори, отбягване на риска на пазара и Г-7 таван на цената — и без огромен ценови потрес.

Независимо от въздействието върху съветските доходи, последните отчети сочат, че използването на горната граница на цените се тества с повишаването на международните цени на силата. Наистина, междинната цена на съветския недопечен нефт неотдавна надвиши горната граница от шестдесет $ за барел и съгласно известията Русия се пробва да заобиколи горната граница, като усилва разноските за доставка. Представители на Министерството на финансите на Съединени американски щати твърдяха преди, че без корекции успеваемостта на икономическия напън има наклонност да отслабва с времето. Ако Съединените щати и техните сътрудници желаят да поддържат непрекъснат напън върху стопанската система на Русия отсега нататък и да го създадат, без да натискат световните енергийни пазари, тогава един от методите е да се съсредоточат върху напъните за използване, които са ориентирани към измамата на ценовата граница.

Тези старания могат да включват следствия на петролни брокери, спедитори и снабдители на застраховки от Г-7 за съветски петролни покупко-продажби. Тези артисти са по-натрапчиви за съблюдаване на рестриктивните мерки на тавана на цените и западните управляващи им демонстрираха ясно, че укриването посредством непазарни цени за доставка е нарушаване на наредбите за " безвредно пристанище " за таван на цените. Западните управляващи също биха могли да дадат пример срещу лъжец на горната граница на цените, като наложат наказания на корабна компания, заобикаляща горната граница, макар че сходно деяние може да изплаши други, работещи в границите на горната граница на цените, с цел да понижат риска от транзакции с съветски нефт и несъзнателно да лишават повече предложение от пазара, в сравнение с Западът има намерение. Страните от Г-7 биха могли също по този начин да се насочат към съветските старания за струпване на петролни танкери, които работят отвън рестриктивните мерки на Г-7, като забранят на такива кораби да плават в техни води, тъй като поддържат несъответстваща застраховка или като напряко глобяват съветските подставени компании, които купуват тези " кораби призраци " и самите плавателни съдове.

Много наблюдаващи, в това число някогашният дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол, се застъпиха за понижаване на тавана на цените, с цел да се усили натискът върху съветската стопанска система. Щетите, които сходна мярка може да аргументи на съветската стопанска система, която към този момент се бори под тежестта на понижените доходи от въглеводороди, наподобяват ясни. Съединените щати обаче евентуално ще претеглят всяко сходно деяние по отношение на рисковете от несъзнателно изваждане на повече съветски артикули от международните енергийни пазари, които към този момент са изправени пред по-високо търсене и нараснали цени.

Първата фаза на глобите след нашествието на Русия в Украйна през 2014 година включваше ограничавания върху технологията за рандеман на нефт от по-висок клас, предопределена да ограничи съветското развиване на предстоящ потенциал, като да вземем за пример шисти, дълбоководни и арктически запаси. Бъдещото създаване на газ не беше категорично включено, само че също беше предопределено да бъде цел. Насочването към газ остава допустима тактика, само че още веднъж, използването и разширението на тези наказания (напр. за включване на присъединяване на Япония в използването на ограниченията) остават основни провокации. Няколко европейски страни съумяха да се откажат от огромна част от съветския газ - Полша след систематични и сполучливи старания и Германия по неотложност. Европейският импорт на съветски полутечен природен газ (LNG) обаче остава висок. Както при петрола, предизвикването пред западните политици да преследват съветския експорт на полутечен природен газ е по какъв начин да намерят баланс сред натиска върху съветските облаги и международната ценова непоклатимост. Като се имат поради оценките на Съединени американски щати, че не-руският LNG ще стане по-изобилен през идващите две години, придвижването против съветския експорт на LNG може да бъде средносрочна цел на енергийните наказания, а не краткосрочна.
 Сривът на рублата може да смъкна Путин Обновена
Сривът на рублата може да смъкна Путин

Цената на рублата провокира смях и насмешки и това вбесява близкия кръг на Путин

3. Използвайте обездвижените съветски валутни запаси за възобновяване на Украйна

През февруари 2022 година страните от Г-7 обездвижиха към 360 милиарда $ съветски валутни запаси, държани в техните юрисдикции, с около над 200 милиарда $, държани в Европа. Това беше един от най-смелите удари на стопански напън против Русия, предприеман до момента. Оттогава държавните управления на Г-7 разискват дали да употребяват тези активи за възобновяване на Украйна. Защитниците показват, че средствата са извънредно нужни на Украйна; тяхното потребление би облекчило тежестта върху Европа, Съединените щати и други източници на поддръжка и може да бъде целесъобразно от интернационалното право. Скептиците настояват, че правното съображение за конфискуване на такива активи е подозрително и че това би основало рисков казус. Администрацията на Байдън наподобява разграничена по въпроса дали да употребява тези активи, а Европейският съюз (ЕС) наподобява срещу, най-малко за момента. Г-7 излезе с релативно неутрално изказване на срещата си в Токио през май, че валутните запаси на Русия ще останат неподвижни, до момента в който Русия не заплати за вредите, които е предизвикала на Украйна.

Дори до момента в който дебатът продължава, наподобява в действителност се натрупва подтик от двете страни на Атлантическия океан, в това число измежду авторитетни членове на Конгреса на Съединени американски щати, за потребление на съветски активи под някаква форма, с цел да се помогне за възобновяване на Украйна. Преките резултати върху Русия от трайното й отнемане от тези активи може да не обиден Москва в кратковременен до средносрочен план; Русия може да ги е считала за изгубени във всеки случай. Но символичните резултати от отнемането на повече от половината суверенни активи на Русия за отплата на жертвата на противозаконната война на Русия биха били големи. Нещо повече, насочването на съветските средства към Украйна може да облекчи основна точка на напън върху западните държавни управления, доста от които са нараснали разноските си, с цел да дават средства и оръжия на Киев. Този проблем може да е изпълнен със законови рискове, само че е малко евентуално да изчезне.

4. Следвайте (и изкоренете) парите

От 2014 година западните наказания са ориентирани към корумпирания вътрешен кръг на Путин. Активите на някои от доближените на Путин са замразени и даже конфискувани. Но разкриването на скрити съветски активи - частни и свързани с страната - не може да стане просто посредством гонене на глобени лица.

Използването на корумпирани финансови канали за укриване на персонално благосъстояние в чужбина и за прикриване на държавния надзор върху задгранични активи е оперативна характерност на Кремъл, по-голяма при Путин, само че предшестваща го. Един от аспектите е укриването на персонално благосъстояние от съветски олигарси, доближени на Путин и както се твърди, от самия Путин. Друго е потреблението на съветски средства за изкупуване на непознати компании, както за прикриване на благосъстояние, по този начин и за управление на европейски или други компании отвън полезрението.

Законодателството и регулирането за основаване на по-голяма бистрота в доминираната от Запада световна финансова система се разисква от десетилетия в междуправителствената работна група за финансови дейности и на други конгреси и докара до прогрес в законодателството за идентифициране на действителните притежатели и унищожаване на техники за финансово комплициране като акции на предявител. Но има други области, разпознати от бранителите на прозрачността, които към момента не са станали закон в огромни юрисдикции като Съединените щати. Една концепция би била да се разшири регулацията против изпирането на пари до небанкови финансови медиатори като юристи, счетоводители и компании за недвижими парцели. Защитниците на тези ограничения за бистрота може да намерят симпатизиращи законодатели в западните столици, които желаят да употребяват инструментите за бистрота за битка с Русия.

5. Налагане на цялостно финансово ембарго

След нашествието на Русия в Украйна през 2014 година, Съединените щати, Европейски Съюз и други членове на Г-7 действаха деликатно поради размера на съветския финансов бранш - най-големият, който в миналото е бил обект на санкционен режим - спирайки до цялостни блокиращи наказания против главните съветски държавни банки. През 2022 година Съединените щати и други страни от Г-7 постановиха цялостни блокиращи наказания на най-големите държавни и частни банки в Русия, в това число държавната Sberbank и частната Alfa-Bank.

През февруари 2023 година, една година след нахлуването на Русия, Съединените щати и западните сътрудници глобиха по-голямата част от останалите съветски банки от всевъзможен размер или с интернационалните връзки. Докато няколко по-малки съветски банки към момента могат да вършат бизнес със Запада, съветската финансова система не е толкоз надалеч от финансово ембарго.

Независимо от това, западните политици може да са загрижени, че най-големите съветски банки крият личните си транзакции измежду тези, осъществявани от несанкционирани съветски банки, наклонност, подчертана в действието на глобите от февруари 2023 година Имайки поради към този момент въведените огромни ограничения, политиците биха могли да преценяват, че формалното финансово ембарго против Русия е постепенна, само че ефикасна последваща стъпка, а не действието, разрушаващо световната стопанска система, което би изглеждало през 2021 година

Всяко такова финансово ембарго евентуално ще бъде съпроводено от обособяване. Като начало горната граница на цената съвсем несъмнено ще остане, позволявайки на Русия да задържи приходите от износа на нефт. Храните, медикаментите и медицинските артикули също ще бъдат изключени, както е във всички други всеобхватни западни санкционни стратегии. И може да има други области на западно икономическо секване с Русия, които изискват известно изключение от необятно финансово ембарго, като поддържане на патенти и парични преводи.

И въпреки всичко формалното финансово ембарго евентуално би изолирало още повече съветската стопанска система - неговата символика може би е по-мощна от действителното влияние. Това сигурно би улеснило използването на съществуващите наказания и контрола върху износа. По-лесно е, да вземем за пример, за правоприлагащите органи да анулират цялото финансиране, включващо Русия и целия експорт за Русия (с изключение на съответни отделяния), а освен избрани типове експорт, попадащи под характерни продуктови кодове.

Ако бъде въведено цялостно финансово ембарго, тогава Русия евентуално ще се опита да смекчи въздействието, като употребява валути отвън Г-7, като китайския юан или индийската рупия. Успехът на Русия обаче евентуално ще бъде стеснен, защото тези валути са потребни основно за покупки единствено от Китай или Индия, а не на международните пазари. Проблемите с приемането на световно присъединяване оттатък Г-7 ще бъдат комплицирани, изключително с огромна част от груповия " световен юг ", който не желае да осъди Путин за нашествието. Въпреки това спомагателният напън върху съветската стопанска система прави тази мярка евентуално жизнеспособна последваща стъпка.

Путин се хвали, че Съветският съюз е управлявал като цяло автаркично икономическо битие и е претърпял западните наказания, наложени в продължение на доста години. Това наподобява неразумна прилика, като се има поради утежняването на стопанската система на Съветския съюз, започващо в края на 70-те години на предишния век, което спомогна за ускоряването на неговия колапс. Постоянният стопански напън с течение на времето ще отслаби путинистката система тъкмо както отслаби руската система, с политически промени, може би толкоз трагични, колкото при започване на 90-те години на предишния век.
 Ще проработи ли
Ще проработи ли " рублата робот " на Путин?

Докато Русия се стреми да дедоларизира стопанската система си е по-вероятно първо да мине през юана или цифровия юан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР