В сряда наказателния съд осъди Екрем Имамоглу на повече от

...
В сряда наказателния съд осъди Екрем Имамоглу на повече от
Коментари Харесай

Хиляди излязоха в подкрепа на кмета на Истанбул frognews.bg

В сряда наказателния съд осъди Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да взе участие в политиката за същия интервал от време поради " засегнатост на държавен чиновник " през 2019г.

 

Имамоглу ще продължи да извършва длъжността кмет на най-големия турски град, до момента в който се преглежда жалбата по дело, което е обвързвано с извънредно оспорваните избори, на които първичната му победа беше анулирана. Обжалването може да бъде прегледано когато и да е и да унищожи всяко предложение да се кандидатира в президентската акция през м. юни.

 

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е " надълбоко смутен и отчаян " от евентуалното премахване на един от най-големите противници на президента Реджеп Тайип Ердоган от политическата сцена.

 

Германия дефинира това като " тежък удар върху демокрацията ", а Франция прикани Турция да " обърне посоката на отдалечаване от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на главните права ".

 

Раздробената турска съпротива се бори за обединяване към един претендент, който да оспори двадесетгодишното ръководство на Ердоган на идните избори. Според изследвания 52-годишният кмет на Истанбул има огромни шансове да победи Ердоган в директна конкуренция. Въпреки това водачът на неговата световна партия CHP Кемал Киличдароглу, който е някогашен държавен чиновник, към момента упорства за издигането на друга кандидатура.

 

Мерал Акшенер от националистическата партия " Iyi " също означи внезапно повишаване на електоралния си рейтинг. Раздробената съпротива се възползва от правосъдното дело, с цел да се опита да даде подтик на замиращата си акция.

 

Имамоглу и водачите на шестте турски опозиционни партии излязоха един до друг през навалица от поддръжници на протест, чиято цел беше да покажат способността си да бъдат опция.

 

Имамоглу уточни пред развяващите флагове хора, че не се опасява от присъдата, която дефинира като " нелегитимна ". Той сподели, че не чака съответно и заслужено правораздаване, само че е подкрепян от 16 млн. поданици на Истанбул, както и от други съграждани на страната. Възможно е това решение да се обърне против Ердоган.

 

Рейтингът на турския водач Ердоган стартира да се възвръща от дъното, което доближи по време на икономическата рецесия през 2021г. Избирателите на партията на Еродган с ислямски корени - ПСР дефинират, че делото против кмета е " политическо ". Според допитване 28.3% от гласоподавателите на ПСР са на мнение, че делото има политически корени, до момента в който съгласно 24.2% то е обвързвано с " клюка ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР