В сряда корабите останаха на пристанищата в Гърция, а железопътните

...
В сряда корабите останаха на пристанищата в Гърция, а железопътните
Коментари Харесай

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

В сряда корабите останаха на пристанищата в Гърция, а железопътните транспорти бяха спрени поради стачка на чиновниците от транспортния бранш. Те упорстват за по-високи заплати, с цел да се оправят с възходящите разноски за живот.

Тъй като водачите на рейсове и таксита също напуснаха работа, доста пътища в централната част на Атина бяха блокирани, предизвиквайки безпорядък в някои региони.

Служителите се причислиха към 24-часовата стачка на най-големия гръцки синдикат в частния бранш GSEE, който съобщи, че заплатите им към момента изостават спрямо тези на европейските им сътрудници.

По-рано този месец Гърция увеличи минималната си брутна месечна заплата с 6,4% до 830 евро - това е четвъртото сходно нарастване за последните пет години, отбелязва организация " Ройтерс ".

Протестиращите обаче настояват, че нарастването на заплатите им не е задоволително, с цел да се оправят с възходящите разноски за храна и жилище.

" Посланието е ясно. Те не могат да свържат двата края с най-ниските заплати и галопиращи цени ", се споделя в изказване на GSEE, която съставлява към 2,5 милиона служащи.

Консервативното държавно управление на министър-председателя Кириакос Мицотакис, което завоюва преизбирането си през юни предходната година, даде обещание да увеличи минималната месечна заплата до 950 евро до 2027 година, когато ще завърши мандатът му.

Друга негова цел е да усили междинната работна заплата с повече от 25 % до 1500 евро през същия интервал.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР