В сряда Китай представи пакет от 520 млрд. юана (72,3

...
В сряда Китай представи пакет от 520 млрд. юана (72,3
Коментари Харесай

Китай стимулира пазара на електромобили със $72,3 млрд. до 2027

В сряда Китай показа пакет от 520 милиарда юана (72,3 милиарда долара) за поощряване на продажбите на електрически транспортни средства и други екологични коли през идващите четири години. Това е мярка и в поддръжка на намалялото търсене на транспортни средства, която би трябвало да докара и до внезапно повишаване на акциите на автомобилните производители, написа Reuters.     Пакетът, предстоящ с неспокойствие след обещанието на държавното управление да насърчи промишлеността, идва в миг, когато спадът в продажбите на най-големия авто пазар в света поражда безпокойствие по отношение на икономическия напредък, който губи инерция след мощното начало на годината.    Превозните средства с различно задвижване (NEV), закупени през 2024 година и 2025 година, ще бъдат освободени от налог върху покупката в размер до 30 000 юана на транспортно средство. Отстъпката ще ще бъде понижена на половина през 2026 година и 2027 година, излиза наяве от изказване на Министерството на финансите на Китай.   

Този ход е продължение на актуалната политика, според която NEV - група, която включва напълно батерийни електрически транспортни средства (EV), бензиново-електрически хибриди и транспортни средства с водородни горивни кафези, са освободени от налог върху покупката до края на 2023 г. 
" Удължаването на периода с още четири години надвиши пазарните упования ", разяснява Куи Доншу, общоприет секретар на Китайската асоциация на леките коли, като прибавя, че то допуска, че спомагателни ограничения за стимулиране на пазара са малко евентуални.    Съобщението докара до растеж на цените на китайските автомобилни акции, като тези на производителите на електрически автомобили NIO и Xpeng да вземем за пример са поскъпнали надлежно с 6,1% и 5,5%.     Стимулите слагат NEV на напред във времето в широкообхватните старания за възкръсване на растежа във втората по величина стопанска система в света. През последните години Пекин интензивно предизвиква производството на новаторски транспортни средства за ограничение на замърсяването на въздуха посредством тласъци, които способстваха възхода на локални играчи като Li Auto, NIO и BYD.   

По-рано тази година обаче продажбите на NEV спаднаха, откакто държавното управление приключи траялата повече от десетилетие дотация за закупуване на електрически транспортни средства. Все отново те се възвърнаха с помощта на това, че автомобилните производители, в това число Tesla, понижиха цените, с цел да запазят пазарния си дял. 
Съобщението от сряда маркира четвъртото удължение на периода на данъчните облекчения за електрически автомобили. Те са въведени за първи път през 2014 година и удължавани през 2017 година, 2020 година и 2022 г.    " Това ще подкрепи растежа на бранша на електрическите автомобили в Китай ", споделя Сюзън Зоу, вицепрезидент в изследователската компания Rystad Energy, която чака, че продажбите на електрически автомобили ще набъбнат с 30% през 2024 година, удвоявайки темпа на напредък от тази година, който се чака да е на равнища от 15%.   

Продажбите на NEV в Китай са се нараснали с 10,5% през май по отношение на предходния месец, сочат данни на Китайската асоциация за леки коли, и с 60,9% спрямо година по-рано, когато рестриктивните мерки поради COVID-19 към момента затрудняваха автомобилното произвеждане и продажбите, напомня Reuters. 
Този месец Министерството на търговията на Китай разгласи общонационална акция за поощряване на покупките на коли с различно задвижване в границите на набора от старания в поддръжка на търсенето на най-големия авто пазар в света.           
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР