В сряда Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с

...
В сряда Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с
Коментари Харесай

Фед вдига лихвените проценти с 0,5% в опит да забави инфлацията

В сряда Федералният запас увеличи главния си лихвен % с 0,5% - второто покачване за два месеца и най-голямото от 2000 година насам - защото централната банка се бори с инфлацията, която доближи 40-годишен връх , съобщи nbcnews.com.

Широкоочакваната стъпка, която приближава лихвения % по федералните фондове до 1% (от 0,33%), идва в миг, когато Фед се пробва да охлади пандемичното възобновяване, което докара до звезден растеж на заетостта, само че на фона на внезапно повишаване на цените на редица артикули и услуги - от бензина до недвижимите парцели. Работната ръка също е по-скъпа, което води до дефицит на работна ръка и оказва напън върху Фед да забави проектите на фирмите за разширение.

" Комитетът обръща огромно внимание на инфлационните опасности ", съобщи Комитетът по интервенциите на открития пазар на ФЕД в изказването си от май в сряда, като добави, че чака да бъдат нужни спомагателни покачвания на лихвените проценти.

 

Като аргументи за продължаващата икономическа неустановеност и фактори, които евентуално ще продължат да поддържат инфлацията на високо ниво, тя уточни нахлуването на Русия в Украйна и пандемичното блокиране на производството в Китай.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР