В средите на руските колекционери нумизматите-патриоти с голям интерес посрещнали

...
В средите на руските колекционери нумизматите-патриоти с голям интерес посрещнали
Коментари Харесай

В Русия изсякоха колекционерска монета: „Доналд Кук” и бомбардировачът Су-24

В средите на съветските колекционери нумизматите-патриоти с огромен интерес посрещнали отсечения от Московския монетен двор незабравим знак, отдаден на случая с американския унищожител „ Доналд Кук ” и съветския бомбардировач Су-24 на 12 април 2014 година Съобщението е на tehnowar.ru. Жетонът се назовава „ Урок по миролюбие” и е изработен върху основата на 5-рублева монета от сплавта нейлзилбера (мед, никел, цинк).

На аверса над силуета Су-24 е изписано „ Безоружен, само че противен ", а под силуета на „ Donald Cook (ВМС США) " има надпис " Грозен, само че обезоружен " (страшен, само че обезоръжен).

На реверса на монетата-жетон е написано „ Урок миролюбия. РЭБ Военновъздушни сили РФ " и е указана датата „ 12 апреля 2014 года ", като е посочено и мястото на събитието Black Sea. По една случайност на тази дата през 1961 година се състоя първият галактически полет на човек в Космоса – Юрий Гагарин.

Американското командване може би е очаквало в случай че не потрес и боязън в командването на съветския Черноморски флот, то най-малко раздразнителност и паника. Всичко тона в действителност се случи плюс даже суматоха, само че у екипажа на разрушителя.

Долетелият съветски фронтови бомбардирвач Су-24 не носел под крилото си бомби и ракети, имал окачен под тялото единствено един резервоар с комплекс за радиоелектронна битка „ Хибини”.

Сближавайки се с разрушителя, „ Хибини " блокирали радара, бойните ръководещи вериги, системите за предаване на данни – в резюме, изцяло е изключена цялата система „ Иджис” за ПРО. После бомбардировачът извършил 12 офанзиви над ослепения и оглушал военен транспортен съд. След преживения смут неколцина моряци подали рапорти за уволняване.

Целият случай не е дело на неизпълнителен водач, който неподготвено посочил на американците кой е собственик в Черно море, това беше целеустремено плануван и даден открит „ Урок по миролюбие”.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР