В средата на миналия месец бяха отворени нови 23,6 километра

...
В средата на миналия месец бяха отворени нови 23,6 километра
Коментари Харесай

Най-дългият тунел на Балканите - 6-километровото трасе на 230 километра от България

В средата на предишния месец бяха отворени нови 23,6 километра от общо 150-километровата автомагистрала " Струма " - правата сред Кресна и Сандански. Тя е част от лот 3,1, лот 3,3 и тунела " Железница ". Последният, чието създаване още е надалеч, би трябвало да се трансформира в най-дългия тунер в България.

Засега обаче работата по него е в застой, като след 3 извършени процедури при последния търг през лятото на предходната година за реализатор беше определена " Джи Пи груп " със стойност на поръчката от 250 милиона лв. без Данък добавена стойност. Реално работата обаче е още надалеч, като сега процедурата се апелира.

 Колко ще коства построяването на най-дългия тунел в България?
Колко ще коства построяването на най-дългия тунел в България?

Отвориха офертите за " Железница " към Автомагистрала " Струма "

Според проектите трасето би трябвало да е с дължина от към 2 километра, което ще го направи най-дългият до момента изграждан у нас тунел. Дори и след построяването си обаче той би останал надалеч зад най-дългият тунел на Балканите, който се намира в Гърция.



Това е Темпи Т2 Тунел, който е част от автомагистрала А1 в южната ни съседка, свързваща Евзони на границата с Македония и Атина. Чрез 6-километровия пътен тунел А1 заобикаля Темпийската котловина в Северна Тесалия. Отсечката, от която тунелът е част, свързва Солун и Атина.

Общо тя включва три тунела, известни като " Тунелите Темпи ", ситуирани на права с дължина 25 километра. Общата дължина на тунелите е 11 километра. Работата по плана стартира през 2008 година, а градежът беше публично приключен през април 2017 година след забавяния около рецесията в страната.

 Снимка 398086
Източник:

Благодарение на тунелите пътуването сред двата града е с към 45-75 минути по-кратко, в сравнение с преди. Така то лишава малко повече от четири часа. Изграждането на тази права е коствало общо към 1,5 милиарда евро, като 699 милиона евро от тях са били обезпечени от европейските фондове.

Проектът " Темпи " беше разгласен още преди години, като той беше показан за първи път през 2001 година. Реално строител на правата обаче беше определен едвам 5 години по-късно, а договорът с него беше подписан в средата на 2007 година.



Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР