В средата на 60-те години Съветският съюз предоставя на развиващите

...
В средата на 60-те години Съветският съюз предоставя на развиващите
Коментари Харесай

Как руската дипломация с ваксините се опитва да повтори успеха на СССР?

В средата на 60-те години Съветският съюз дава на разрастващите се страни 450 милиона дози ваксина против едра шарка и им оказва помощ да овладеят технологията за лиофилизиране, която е подобаваща за едва развитата здравна инфраструктура на тези страни. До 1980 година, вследствие на осъществяването на програмата на Световната здравна организация, която беше координирана от Съединените щати и Съветския съюз, едрата шарка значително беше изкоренена. Броят на инфекциите с тази смъртоносна болест е понижен от милиони доказани случаи в международен мащаб до нула за по-малко от две десетилетия. Това написа английското списание New Statesman в собствен материал, представен от организация " Фокус ".
Съветската здравна дипломация завоюва своите последователи по целия свят. Развиващите се страни се редуваха да хвалят Съюз на съветските социалистически републики по време на срещата на СЗО през 1965 година Представителите на Индия, Мали и Афганистан показаха своята признателност.
Днес Русия се пробва да възпроизведе някои от триумфите на Съветския съюз в тази област с новата си дипломация с ваксини. Русия назова първата си ваксина „ Спутник-V “ и самото име към този момент загатва за геополитическото значение на епидемиологичните старания на Москва. Тя се надява да продаде стотици милиони дози от своята 
Повече от дузина контракти са подписани за стотици милиони дози ваксина „ Спутник-V “ съгласно Руския фонд за директни вложения, който договаря продажбата на имунизацията в чужбина. Руските учени също работят по основаването на лиофилизирана версия на имунизацията, за която се твърди, че е по-лесна за разпространяване в разрастващите се страни в Африка и Азия.
Сред подписалите съглашението за приемане на са обичайните съдружници на Русия - някогашните руски републики Беларус и Узбекистан. Други страни, в това число Мексико и Непал, са по-малко явни сътрудници за Кремъл, само че мнозина са стимулирани от обстоятелството, че националистическата администрация на Тръмп ще им сътвори компликации да получат ваксина, създадена в Съединени американски щати. „ На този стадий страните с по-ниски и междинни приходи са нетърпеливи да получат имунизацията и те ще бъдат подготвени да я получат отвред “, сподели Джуди Туиг, професор в Университета на Вирджиния на Британската общественост. " Те ще бъдат подготвени да вземат от където е допустимо ".
Русия твърди, че нейната ваксина има няколко преимущества пред западните противници. Тя е на конкурентни цени (приблизително 20 $ на пациент), само че е по-скъпа от към момента нерегистрираната ваксина от Оксфордския университет и AstraZeneca и е доста по-евтина от имунизацията на Moderna, която се чака да коства към 50 $ за две дози. Много е значимо лиофилизираната версия на имунизацията да може да се съхранява в елементарен ледник и това ще направи доста по-лесно разпространяването, в сравнение с някои други ваксини, които би трябвало да се съхраняват в специфични фризери при температури от -70 градуса по Целзий, и даже по-ниски.
 Проф. Момеков: Изказват се хора, които мислят, че две таблетки витамин B6 вършат една таблетка B12 Проф. Момеков: Изказват се хора, които мислят, че две таблетки витамин B6 вършат една таблетка B12
" За медикаменти сега се изричат хора, които мислят, че две таблетки витамин B6 вършат една таблетка B12. Колкото за имунизациите &ndas...
Успехът на съветската дипломация с ваксини ще зависи от няколко фактора. На първо място, това ще зависи от успеваемостта на имунизацията „ Спутник-V “, която президентът Владимир Путин назова първата създадена ваксина против, макар че по това време тя мина единствено втория стадий на тестване и още през август получи утвърждение от съветските регулатори. Третата фаза, резултатите от която са от решаващо значение за установяване на сигурността и ефикасността - изисквана от всички регулатори - към момента не е приключена, макар че съветското държавно управление към този момент стартира акция за всеобща имунизация тази седмица.
Малко са основанията да се съмняваме в успеваемостта на имунизацията „ Спутник-V “, само че бързането с нейното тестване може да накара някои държавни управления да забавят поръчките, до момента в който резултатите от трите етапи не бъдат известни. Още по-важно е, че възможни проблеми по време на тестването могат да доведат до подозрения по отношение на използването на тази ваксина както в Русия, по този начин и в тези страни, които я купуват от Москва.
Важна е и цената, на която имунизацията ще се предлага на разрастващите се страни. Дори при цена от 10 $ на доза (само 20 $ на пациент, защото тази ваксина изисква повторна имунизация), разноските за нейното закупуване и разпространяване могат да бъдат обилни. за държавните управления на някои разрастващи се страни, защото те ще се стремят да ваксинират цялото население. Ако Русия предложи имунизацията с отстъпка или гратис, това ще провокира положителен отговор. Москва обаче ще се изправи пред мощна конкуренция - AstraZeneca към този момент даде обещание да даде имунизацията си по време на коронавирусния интервал на цена, по-ниска от „ Спутник-V “, на цената на своите разноски, без да генерира облага.

Тъй като от ден на ден ваксини получават утвърждение през идващите месеци, приоритет за държавните управления евентуално ще бъде закупуването на колкото се може повече дози, без значение от източника, сподели Туиг. В множеството случаи „ Спутник-V “ ще се появи в огромен лист с ваксини, в това число ваксини от западни компании, китайски компании и локални производители. Страните с ниски и междинни приходи „ е малко евентуално да получат задоволително дози, с цел да ваксинират цялото си население посредством механизма на СЗО, наименуван Covax, и затова ще бъдат принудени да подписват двустранни покупко-продажби, с цел да получат повече дози “, сподели Калипсо Халкиду, старши теоретичен помощник в Центъра за световно развиване. Що се отнася до самодейността на СЗО Covax, тя планува заслужено систематизиране на имунизацията сред страните.
 Турция не се е отказала от съветската ваксина Спутник V Турция не се е отказала от съветската ваксина " Спутник V "
Турското министерство на опазването на здравето опроверга информацията, че Анкара се е отказала от закупуването на съветската ваксина  " Спут...
Руската дипломация с ваксини има три цели - комерсиална, политическа и филантропична.
Търговският императив е най-очевиден. е най-търсеното лекарство на планетата и обезпечаването на съответни дози ще бъде приоритет за всички държавни управления в обозримо бъдеще. Продажбата на дадена ваксина ще генерира големи пари. Вероятно е световното търсене да надмине предлагането най-малко за идната година.
Руската дипломация с ваксини обаче е ориентирана и към повишение на статута на Москва на интернационалната сцена. След десетилетие, през което външната политика на Кремъл завоюва единствено дребен брой другари и накара Запада да наложи наказания против анексията на Крим през 2014 година, а също по този начин провокира гнева му поради съюза с режима на Башар Асад в Сирия, създадената ваксина дава на Москва опцията да се нарежда като световен фактор, занимаващ се с филантропични проблеми, а здравната промишленост като международен водач. „ Днес съветската фармацевтична промишленост не е в положение да се конкурира интензивно на интернационалните пазари. „ Спутник-V “ обаче е опция да се слагат съветските фармацевтични артикули на картата на света “, сподели Туиг.
И най-после, даването на ваксини на бедните страни, които другояче биха могли да бъдат в самия завършек на опашката, безспорно ще избави човешки живот, окуражителен филантропичен императив.
Хуманитарната политика на страната обаче рядко може да бъде отделена от постигането на външнополитическите цели. „ Въпреки че са институционално отделени, на процедура филантропичната помощ до известна степен продължава да се образува от задачите на външната политика “, сподели Шерин Ел Тарабулси-Маккарти, теоретичен помощник в Института за задгранично развиване. Влиятелните съветски политици вземат поради историята на здравната дипломация, която спомогна за повишение на престижа на Съюз на съветските социалистически републики в развиващия се свят. Те ще се надяват, че „ Спутник-V “ ще помогне да се възпроизведе сполучливата акция за едра шарка, водена от Съветския съюз преди близо шест десетилетия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР