В списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици,

...
В списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици,
Коментари Харесай

Болните с К19 масово са лекувани с антибиотик без никакъв смисъл

В листата с безвъзмездни медикаменти от Covid зоните има антибиотици, несъответствуващи за хора със приблизително тежко протичане на вирусната зараза. Данните са част от изследване на Световната здравна организация.

Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Коронавирус са получили от лекуващия доктор рецепта с антибиотик, разяснява Михаил Околийски от офиса на организацията у нас пред БНР.

" Само в 7 % от случаите има насложена бактериална зараза, която би трябвало да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната устойчивост ", сподели той.

На фона на целия Европейски съюз, където се ползва най-вече симптоматично лекуване на Коронавирус, то у нас цифрите демонстрират друго - растеж на антибиотична приложимост с 30%.

Коронавирус зоните у нас също оферират за приблизително тежките случаи на болестта определяне на антибиотик, което съгласно доцент Иван Иванов от Лабораторията по надзор и мониториране на антибиотичната устойчивост към Националния център по заразни и паразитни заболявания, е ненужно:

" При леки и тежки случаи, съгласно всички рекомендации на Европейския център по надзор на болесттите, СЗО и други организации, в леките и в приблизително тежките случаи на Covid не би трябвало да се употребяват антибиотици ".

Нужен е надзор върху предписването, който би могъл да се реализира единствено в случай че се вкара електронна рецепта за всички медикаменти, освен за тези по Здравна каса, добавя Михаил Околийски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР