В Специализирана прокуратура е започнала проверка срещу депутатът от Възраждане

...
В Специализирана прокуратура е започнала проверка срещу депутатът от Възраждане
Коментари Харесай

За престъпление против Републиката: Спецпрокуратурата разследва депутатът Елена Гунчева

В Специализирана прокуратура е почнала инспекция против депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева, излиза наяве от известие на обвиняването. От там показват, че при тях са постъпили сигнали от жители, в които се излагат изказвания, че български депутат с букви Е. Г. вероятно е направил закононарушение по Глава първа от Наказателния кодекс, член 98.
" Който подбужда непозната страна или социална група в чужбина към война или друго враждебно деяние срещу Републиката, се санкционира с отнемане от независимост от пет до петнадесет години. (2) Същото наказване се постанова и на оня, който извърши деяние за да провокира война или друго враждебно деяние срещу Републиката ", се споделя в член 98.
Проверката идва след обява на депутата от " Възраждане " Елена Гунчева във Фейсбук, която по-късно беше изтрита, описват от Dariknews.bg.

В нея тя написа, че Русия разполага с оръжия, с които „ може да улучи Министерски съвет “, в случай че българското държавно управление реши да изпрати военна помощ на Украйна.: “Не се отчайвайте, има някаква вяра - Русия има високо точкови оръжия, тъй че тъкмо може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата”, написа и по-късно изтри тя.

Последва незабавна реакция на ръководителят на Народното събрание.
" По мотив апелите на български депутат за офанзива с оръжие към министър-председателя и дипломат, упълномощен у нас, декларирам, че сходни изяви са недостойни и неприемливи за член на българското Народно заседание. Призивът към принуждение не може да бъде оневинен с нищо. Всички депутати дължат почитание на висшите държавни представители, както и на дипломатите съгласно чл.29 на Виенската спогодба ", написа и Никола Минчев в формалната страница на Народното събрание във Facebook.

Постът на депутатката провокира реакция от страна на посланиците от Европейски Съюз, които нарекоха думите на Гунчева " неизвиними ": " Ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества ", се споделя в позицията на дипломатите. Днес беше оповестена и още една позиция със сходно обръщение от страна на посланиците на Съединени американски щати, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Англия.

" Присъединяваме се към сътрудниците от Европейски Съюз в осъждането на заканите с принуждение против членове на Министерския съвет и против американския дипломат от страна на член на българския парламент. Подобни закани нямат опрощение и сме единни в ясната си позиция, че езикът на омразата няма място в нашите общества ", написа в късата декларация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР